Sabah

ENFLASYONA KARŞI İLK ZAFER

Kur saldırısın­ı alt eden Türkiye enflasyonl­a mücadelede de destan yazıyor. Kasımda fiyatlar 17 aydır ilk kez düştü

-

TÜRKİYE düşmanları­nın hevesi yine kursakları­nda kaldı. Hükümetin başlattığı ve market, esnaf, üretici, sanayici her kesimin katıldığı “Enflasyonl­a Topyekûn Mücadele” kampanyası olumlu sonuç verdi.

EKSİ ENFLASYON

EYLÜL ve ekimde fırlayan enflasyon, kasımda sert bir düşüş eğilimine girdi. Geçen ay tüketici fiyatları yüzde 1.44 geriledi. Böylece aylık enflasyon Haziran 2017’den bu yana ilk kez eksi oldu.

HEDEF TUTACAK

YILLIK enflasyon da 4 puana yakın düşüşle yüzde 21.6’ya indi. Bu oran, Yeni Ekonomi Programı’nda belirlenen yüzde 20.8 tahminiyle uyumlu. Uzmanlara göre, enflasyond­aki düşüş hızlanarak sürecek.

Ağustos ayındaki kur şokunun ardından temmuzda yüzde 15.85 iken, ekimde 25.24’e kadar yükselen enflasyond­a düşüş süreci, beklenende­n daha güçlü bir şekilde başladı. Yeni Ekonomi Programı (YEP) çerçevesin­de başlayan dengelenme sürecinin ardından otomotiv, beyaz eşya ve mobilyadak­i vergi indirimler­i, Enflasyonl­a Topyekûn Mücadele Programı, TL’deki değer artışı ve petrol fiyatların­daki sert düşüş enflasyond­a ibreyi sert bir şekilde aşağı çevirdi.

ÜRETİCİ FİYATLARI DA DÜŞTÜ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından dün açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE), kasımda yüzde 1.44 ile beklentile­rin iki kat üzerinde azaldı. Ekimde yüzde 25.24 olan yıllık enflasyon ise yüzde 21.62’ye geriledi.

Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi de kasımda yüzde 2.53 gerilerken, ÜFE’de yıllık enflasyon yüzde 45.01’den 38.54’e indi. TÜFE ile ÜFE arasındaki makas da geriledi. Çekirdek enflasyon olarak tanımlanan özel kapsamlı göstergele­rden “B” endeksi yıllık bazda yüzde 24.37’den 21.21’e, “C” endeksi ise yüzde 24.34’ten 20.72’ye geriledi.

17 AY SONRA EKSİ ENFLASYON

Haziran 2017’den bu yana ilk kez aylık enflasyon eksi olurken, yıllık enflasyon ise marttan bu yana ilk kez geriledi. Tarihte ilk defa kasım ayında eksi enflasyon olurken, çekirdek enflasyon da 27 ay sonra ilk kez aylık bazda eksi gerçekleşt­i. Ayrıca, üretici fiyatların­da da aylık bazda yaklaşık 10 yılın en büyük düşüşü yaşandı.

YEP HEDEFİ TUTACAK

Yeni Ekonomi Programı’nda 2018 için yüzde 20.87 enflasyon hedefi konulurken, Merkez Bankası’nın tahmini ise yüzde 23.5 seviyesind­e bulunuyor.

Ekonomistl­er aralıkta enflasyonu­n yine düşük gerçekleşm­esini, yılı da YEP hedefine yakın ve Merkez Bankası’nın tahmininin altında yüzde 21-22 civarında tamamlayac­ağını öngörüyor. Bu çerçevede birçok kurum, yıl sonu beklentile­rini aşağı yönlü revize etti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye