Sabah

Küresel ticaret savaşı sertleşiyo­r

- Kerem ALKİN

ABD Başkanı Trump’ın sosyal medya mesajla rının sebep olduğu fırtı na dinmiyor. Geçen salı günü, önce Fransa Cumhurbaşk­anı 0acron’un akaryakıt zam mında geri adım atmasını doğru bul duğunu belirten Trump aynı mesaj da, Fransızlar­ın başka ülkele rin sebep olduğu küresel çevre kir lenmesinin bede lini akaryakıt fiyatla rı üzerinden ödemek mecburiyet­inde olma dığını söyleyiver­di.

Takip eden mesaj da, ABD için temiz bir hava yı ve temiz bir suyu talep etse de, ABD vergi mükellefle ri ve işçilerini­n başka ülkele rin kirliliğin­in bedelini ödemek zorunda olmadıklar­ına işa ret ederek, aslında ABD’de 1 galon (4 litre) benzinin fiya tının 3 doları görmesini iste mediğini belirtmiş oldu. Bu nedenle, çarşamba günü de, OPEC’in petrol fiyatların­ı artırmayac­ağını ümit etti ğini, dünyanın yüksek petrol fiyatı görmek istemediği­ni ifade etti.

Çünkü son 45 yılın seçim analizleri, ABD halkını rahatsız eden her benzin fiyatı artışı nın Beyaz Saray’daki başkana ve partisine seçim kaybettir diğini gösteriyor. Bu neden le, Kaşıkçı cinayeti nede niyle gerginlik yaşadığı Suudi veliaht Bin Salman’ın pet rol fiyatların­ı yükseltmey­e yönelik adımlarınd­an da ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in Salman’a verdi ği destekten de Trump’ın canı hayli sıkkın. Nitekim Trump’ın petrol mesajına, Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak’tan dün ‘görüşmeler Twitter üzerinden siyasi açıklamala­rla yönlendiri­lmez’ şek linde sert bir cevap geldiğini de not ala lım.

Son 3 olaydan ilki, Trump’ın G20 Zirvesi’nde Şi ile EKONOMİ-POLİTİK ‘Ticaret Savaşı’nda

90 gün ateşkes ilan etmesine rağmen, 5 Kasım Çarşamba günü 6 ağır sos yal medya mesajı atarak, gerekirse ‘arabayı devirme ye’ kararlı olduğunu belirtme si. İkinci olay, Huawei’nin kurucusu Ren Zhengfei’nin kızı ve şirketin CFO’su olan Meng Wanzou’nun Kanada’da, ABD’nin İran ambargosun­un delindi ği iddiasıyla tutuklandı­ğı bil gisinin Trump’ın mesajlarıy la eşzamanlı sızması. Son olay ise, AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Dombrovski­s’in, euronun, küresel ener ji, hammadde, tarım ürünle ri, emtialar ve uçak üretimi gibi ürünlerin fiyatlandı­rma sında kullanılma­sı yönün deki çalışmalar­ı hızlandırd­ık larını açıklaması. ‘Ticaret Savaşları’nın ateşi yükse liyor, sertleşiyo­r. Türkiye olarak dikkatle takip edelim.

kerem.alkin#sabah.com.tr SMS: KA yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye