Sabah

Ette ihracat başlıyor

- Edit|r: Oktay ÖZDABAKOĞL­U Tasarım: SHoLO KA<A

Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Hadi Tunç’un, hem et hem de damızlık hayvan ihracatı için İran, Irak ve Suriye ile temasa geçildiğin­i açıklaması üreticiyi sevindirdi.

Türkiye Kırmızı Et Üreticiler­i Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, üreticide karkas et kilo fiyatların­ın 24 liraya kadar düştüğünü ancak kasapta ya da markette rakamların 40 liranın üzerinde olduğunu söyledi.

İRAN’A 150 BİN TON

Pınar ÇELİK

Üreticide fiyatı düşürmenin rafa yansımadığ­ını dile getiren Tunç, bakan yardımcısı­nın ihracat açıklaması­nın ise üreticiye umut olduğunu belirtti.

Yurtdışınd­an getirilen canlı hayvanın beslenip etinin ihraç edilebilec­eğini vurgulayan Tunç, “Helal kesim yaptığımız için İran ve Irak’tan hazır talep var. İran’ın yıllık 150 bin ton kırmızı et talebi oldu. Şimdiden bu ihtiyacın yarısını karşılayab­iliriz” diye konuştu.

FİYAT ARTMAZ

İhracatın et fiyatların­ı artıracağı ile ilgili düşüncenin yanlış olduğunun altını çizen Tunç, “Sorun perakende satış fiyatları, üretici fiyatları değil. İç piyasada ihtiyaç olduğunda iç piyasaya ürün verilir ama hali hazırda üretici malını satamıyor çünkü fiyatlar kurtarmıyo­r. İhracatla bu çözülebili­r” dedi.

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicile­ri ve Üreticiler­i Birliği Başkanı Tarık Tezel ise, kırmızı et ihracatını­n hem sektör hem de Türkiye ekonomisi için büyük avantaj olacağını söyledi. Tezel, “Yakın coğrafyada­ki komşulara yapılacak ihracat sektörü büyütür. Ette ve sütte gelinen teknoloji ve kapasite Türkiye’yi doyurmanın ötesinde. İhracatın eşiğinde olduğumuzu söyleyebil­iriz” dedi. Tezel, ihracatın fiyatlara zam olarak yansımasın­ın da söz konusu olmadığını ifade etti.

 ??  ?? BAKAN/IK verilerine g|re Türkiye’nin hay vancılık işletme sayısı 1 milyon 420 bine ulaş tı. ESK depolarınd­a 19 bin ton civarında et birikti. Üreticinin elinde ise 200 bin adet besi danası kesime hazır bekliyor. Bu rakam 60 bin ton karkas et anlamına geliyor. Son 2 yılda Türkiye’ye 1.1 milyon canlı hayvan girdi. Bunun büyük kısmı besilik olduğu için üretici nin elinde hayvan birikmiş oldu. Bülent Tunç pinar.celik@sabah.com.tr EKONOMİ
BAKAN/IK verilerine g|re Türkiye’nin hay vancılık işletme sayısı 1 milyon 420 bine ulaş tı. ESK depolarınd­a 19 bin ton civarında et birikti. Üreticinin elinde ise 200 bin adet besi danası kesime hazır bekliyor. Bu rakam 60 bin ton karkas et anlamına geliyor. Son 2 yılda Türkiye’ye 1.1 milyon canlı hayvan girdi. Bunun büyük kısmı besilik olduğu için üretici nin elinde hayvan birikmiş oldu. Bülent Tunç pinar.celik@sabah.com.tr EKONOMİ
 ??  ?? Tarık Tezel
Tarık Tezel
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye