Sabah

ATEŞKESE BOMBA

-

Dünya piyasaları dün büyük bir depremle güne uyandı. Çinli Huawei’nin CFO’sunun gözaltına alınması ve Çin-ABD ticaret savaşındak­i ateşkesin biteceği endişesi sert düşüşlere neden oldu

Dün iki gelişme piyasaları allak bullak etti. Çinli Huwae’nin patronunun kızı ve CFO’su Meng Wanzhou’nun İran yaptırımla­rını delmek suçundan gözaltına alınması ve ABD-Çin arasında kısa süre önce sağlanan ticaret ateşkesini­n yürümeyece­ği haberleri, piyasalara olumsuz yansıdı. Asya borsaları güne sert kayıplarla başlarken, ABD piyasaları yüzde 2’ye yakın sert düşüş yaşanarak açıldı.

$9583$ %256$/$5, '$ 6$//$1',

Asya’da Japon Nikkei endeksinde yüzde 1.9, Çin teknoloji hisselerin­de yüzde 2.1 ve Hong Kong Hang Seng endeksinde kayıp yüzde 2.5 olarak gerçekleşt­i. Çin’de teknoloji firmaların­ın 2018 kaybı da böylece yüzde 20’ye kadar çıkmış oldu. ABD’nin 10 yıl vadeli tahvilleri­nin faizi 1 baz puan düşerek yüzde 2.90 ile üç ayın en düşüğüne indi ve düşüşünü altıncı güne taşıdı.

Avrupa ve Türkiye borsaları da gelişmeler­den nasibini aldı. Türkiye’de Borsa İstanbul yüzde 1.22 değere kaybederke­n 92 bin 827 puandan günü kapattı. Avrupa borsaları da yaşadıklar­ı kayıpla iki yılın en düşük seviyesine geriledi. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.8 ile sekiz haftanın en büyük düşüşünü gerçekleşt­irdi. İngiltere’de FTSE 100 Endeksi yüzde 2.8 ile sekiz haftanın en büyük düşüşünü gerçekleşt­irdi. Almanya’da DAX Endeksi yüzde 2.9, MSCI Gelişen Piyasa Endeksi de yüzde 2.1 düşüş yaşadı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye