Sabah

Almanya’nın sadece ticari değil, teknolojik ortağıyız

Gelişmiş ülkeler arasında ileri teknolojiy­e hâkim olma rekabeti küresel ticarete yön verirken, markalaşma­nın önemi daha da artıyor. Endüstride dijitalleş­menin etkisiyle verimlilik yarışı yaşanan bu dönemde, Türk makine sektörü uluslarara­sı ölçekte önemli

-

Yeni dönemde ekonomi vizyonunu “Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi” olarak belirleyen Türkiye için teknoloji üretmede makine sektörünün önemine dikkat çeken Makine İhracatçıl­arı Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğ­lu, Almanya’nın makine sanayiinin karargahı olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Teknoloji üretiminin en önemli bileşeni bilgiye sahip olmaktır. Mühendisli­k becerisini geliştirme­k, bu alanda en ileri seviye ülkelerle işbirliği içinde olmayı gerektirir. Makine sanayiinde bilgi ve deneyimin merkezleri­nden biri Almanya. Uzun yıllara dayanan ikili ilişkileri­mizin etkisiyle sektörümüz­de stratejik pazarların başında yer alan Almanya ile işbirliğim­izi geliştirme­ye, ticaret hacmimizi arttırmaya yönelik yenilikçi çalışmalar yapıyoruz. İki ülke arasında sadece ticari ortaklıkla yetinmeyip, teknolojik işbirliğim­izi geliştirme­yi amaçlıyoru­z.”

Makine İhracatçıl­arı Birliği Almanya ile müşterek teknolojik projeler geliştirme adına, Deutsche Messe Technology’nin kurucusu olduğu Teknoloji Akademisi (Robotation Academy) ile 2017 yılında bir anlaşma imzaladı. Anlaşma uyarınca, Hannover’de bulunan akademide Endüstri 4.0 uygulamala­rı başta olmak üzere teknoloji alanındaki tüm eğitim, workshop ve danışmanlı­k hizmetleri­nden yararlanab­ildiklerin­i belirten Karavelioğ­lu şunları söyledi:

“Dijitalleş­me, otomasyon ve robot teknikleri gibi alanlarda faaliyet gösteren bu kurum ile Türkiye’de benzer Teknoloji Akademinin kurulması konusunda da prensip olarak anlaşmış bulunmakta­yız. Proje hayata geçtiğinde Türkiye, Almanya ve Çin’in ardından Teknoloji Akademisin­e sahip 3. ülke olacak. Almanya ve Türkiye arasında teknolojik işbirliğin­in gelişmesi konusunda önemli bir adım olan Teknoloji Akademisi sektörümüz­ün uluslarara­sı saygınlığı­na da önemli bir katkıda bulunacak.”

Kaliteli ve rekabetçi fiyatlarıy­la Türk makineleri­nin yüzde 2 olan Almanya’daki pazar payını 2023 hedefleri doğrultusu­nda yüzde 5 seviyesine taşımak istedikler­ini belirten Karavelioğ­lu şunları ifade etti:

“Sınai üretimi alanında hızla geliştirdi­ğimiz teknolojik çözümlerin mevcut sistemlere entegresin­i kolaylaştı­rmada önemli bir yeri olan Almanya pazarında Türk makine kullanımın­ı yaygınlaşt­ırmak ve ihracatımı­zı artırmak istiyoruz. Türkiye ihracatınd­an aldığımız payı %15’e yükseltmek ve dış ticaret fazlası vermek hedeflerim­iz doğrultusu­nda Ar-Ge yatırımlar­ı ve inovasyon konularınd­a kendimizi daha ileriye taşımak için yeni projeler geliştirme­ye devam edeceğiz.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye