Sabah

ABD’nin kirli network’ü

-

İçişleri Bakanı 6üleyman 6oylu, Antalya’da uyuşturucu­yla ilgili bir toplantıda, terör-uyuşturucu ve küresel güçler arasındaki bağa değiniyor ve şöyle diyordu: “ABD Hazine Bakanlığı, 2009’da terör örgütü PKK’nın lider kadrosunda yer alan

ve

ilan etmişti. Sonra bu ekibe sözde yöneticile­ri Cemil Bayık ve Duran Kalkan da eklendi. ABD, bunlara ilişkin finansal tedbirleri devreye aldığını da duyurmuştu. Peki, ne yaptı? Aradan 9 yıl geçti ve hiçbir şey yap- madı. Bizimle dalga mı geçiyorlar? Nasıl devletsin sen? Şimdi aynı ABD, 3 terör örgütü üyesini ben arıyorum diye bütün dünyaya ilan ediyor. Ama arkasından da o adamlarla iş tutuyor, Kandil’de pazarlık yapıyor. Kim sizin samimiyeti­nize inanır.”

İçinde yaşadığımı­z ve nereye evirileceğ­i bilinmeyen 21. yüzyılın belki de en büyük paradoksu bu... Şu manzaraya bakın... ABD gibi küresel bir güç terör örgütlerin­e karşı çıkma gerekçesiy­le bazı ülkeleri işgal ederken, arka planda bizzat o örgütlerle iş tutuyor, “vekalet savaşları” yürütüyor.

Bu yüzyılın en önemli farkı da bu gerçeğin artık saklanamam­ası... 21. yüzyıl dünyanın birçok yerinde kaosa yol açıyor ama aynı zamanda soğuk savaş döneminde gizli kapaklı yürütülen kirli ilişkileri de açığa çıkartıyor. Artık o methiyeler dizilen “hür dünya” lideri ABD’nin, nasıl kirli bir network’e sahip olduğu biliniyor. Daha doğrusu ABD de bunu saklamıyor. Çünkü dün istihbarat örgütlerin­in yürüttüğü kirli ilişkiler için bugün apoletli apoletsiz “özel temsilcile­r” görevlendi­riyor.

Hatta o kirli ilişkilerd­e kullanılan aktörleri ABD’nin en tepe yöneticile­ri, yargısı açık açık koruyor. Bu gerçeği sadece ABD-PKK ilişkisind­e görmüyoruz. Pensilvany­a’da mukim )E7Ö elebaşı Gülen’e nasıl sahip çıktıkları ortada. ABD onca belge ve bilgiye rağmen hâlâ FETÖ meselesini görmezden geliyor.

Aslında ABD-DEAŞ ilişkisi de farklı değil. Hiçbir meşru devlet ABD kadar, terör örgütü ilan ettiği DEAŞ gibi vahşi bir örgütle açık ilişki kurmamıştı. Resmen ortak çalışılıyo­r. İçişleri Bakanı 6oylu, küresel güç-uyuşturucu ve terör ortaklığın­ın Suriye’de nasıl hayata geçirildiğ­ini bakın nasıl anlattı:

“YPG’nin, PKK’nın şubesi, hatta bizatihi isim değiştirmi­ş hali olduğu biliniyor. Buna rağmen hâlâ birtakım siyasi manevralar­la bu örgüte para, silah, eğitim desteği devam ediyor. Birbiriyle savaştığı iddia edilen DEAŞ ve PKK, YPG sahada organize suç konu sunda gayet de güzel işbirliği yapabili yor. Bütün bu fotoğrafta­n anladığımı­z şudur ki; uyuşturucu ticareti, bugün yaşanan vekalet savaşların­ın başat aktörüdür.”

 ??  ?? Murat Karayılan, Ali Rıza Altun =übeyir Aydar’ı ‘Özel olarak belirlenmi­ş uyuşturu cu kaçakçısı’ 0ahmXt g9hR
Murat Karayılan, Ali Rıza Altun =übeyir Aydar’ı ‘Özel olarak belirlenmi­ş uyuşturu cu kaçakçısı’ 0ahmXt g9hR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye