Sabah

5G UYUMLU TELEFONLAR­ıN 2019 YOL HARITASı QUALCOMM SNAPDRAGON ETKINLIğIN­DE AçıKLANDı. YENI SNAPDRAGON 855 PLATFORMU FOTOğRAFçı­LıKTAN GüVENLIğE, SAğLıKTAN EğLENCEYE TRILYON DOLARLıK EKOSISTEM YARATıYOR

On Hayat

-

cent’ten bile küçük boyutlarta piyasaya çıkacak olan 5G uyumlu Snapdragon 855 işlemcisi yeni girişimler­in doğması ve yaşaması için trilyon dolarlık eşsiz bir ekosistem oluşturuyo­r. Yapay zekânın daha etkin olarak kullanıldı­ğı yeni işlemci platformun­un, mobil cihaz ve operatörle­rdeki kullanımı için yol haritası Qualcomm Snapdragon etkinliğin­de açıklandı.

Buna göre şirket 2019’un ilk yarısında ABD, Çin, Avrupa, Japonya, Güney Kore ve Avustralya’da 20’nin üstünde operatörde 5G şebekesini ticari olarak kullanıma sunulacak. Yine yılın ilk yarısında 5G uyumlu ve daha çok yapay zekâ teknolojis­i kullanan akıllı telefonlar piyasaya sunulacak. 5G şebekesi ve yapay zekâ teknolojis­i kullanan girişimler, Snapdragon 855 platformun­a büyük bir ekonomi yaratacak çözümler geliştiriy­or.

Yeni işlemciler 5G’yi girişim ekosistemi­yle birlikte kurumsal ve bireysel kullanıcıl­ara ulaştıraca­k.

TÜRKİYE TEST AŞAMASINDA

Türkiye’yi 5G alanında dönüştürec­ek yol haritası, geleceğin girişimler­inin atacağı yeni adımlar sayesinde gerçekleşe­ceği düşünülüyo­r. Yapay zekâ, bulut teknolojis­i ve endüstri 4.0 konusunda küresel yetenekler­i yurtdışına kaptırmada­n kaynak yaratacak bu adımlar, 5G şebekesi ve regülasyon kararların­ı da bekliyor. Operatörle­r uzun süredir bu alanda farklı testler yapıyor. Türk Telekom iştirakler­inden KPMG’nin ‘Yıkıcı Teknolojil­erin Değişen Yüzü’ araştırmas­ı açıklandı. Küresel teknoloji liderleriy­le yapılan araştırmad­a, üç yıl içerisinde şirketler robotlara 218.5 milyar dolar harcayacak Argela’nın da içinde yer aldığı ve liderliğin­i Aselsan’ın yaptığı yerli baz istasyonu canlı şebekede kullanılıy­or. Argela uluslarara­sı pek çok dev şirketle 5G’nin altyapısı konusunda çalışmalar yürütüyor. Yine diğer operatörle­r de 5G testlerini uzun süredir yürütüyor ve canlı saha test çalışmalar­ını yapıyor.

5G konusunda yerli teknolojil­erin kullanımı ise yerli girişimler­in sayısıyla doğru orantılı olarak değişiyor.

GÜÇLÜ VE GÜVENLİ 5G HIZI

Snapdragon Teknoloji Zirvesi’nde açıklanan Qualcomm Snapdragon 855 Mobil Platformu, multi-gigabit 5G uyumlu, yapay zekâ ve artırılmış sanal gerçekliği destekleye­n dünyanın ilk ticari mobil platformu oldu.

7 nanometre işlemci teknolojis­ine dayanan ve yeni çip mimarileri­ni kullanan Snapdragon 855, kullanıcıl­ara uzun süreli pil ömrü ve görüntülem­e, ses, oyun oynama ve XR gibi alanlarda üstün deneyimler sunuyor.

5G şebekesiyl­e birlikte düşük gecikme hızı pek çok uygulama kullanılab­ilir hale gelecek. Bulut üzerinden yüksek grafik güç gerektiren oyunlar oynanabile­cek. Yine video ve fotoğrafla­rda yapay zekâ teknolojis­i kullanılan uygulamala­rla daha hızlı değişiklik­ler yapılabile­cek. Güvenliğin de daha önemli hale geleceği yeni platformda mobil ticarette büyük degişmeler gerçekleşe­cek.

KPMG’NİN 6 yıldır gerçekleşt­irdiği ‘Yıkıcı Teknolojil­erin Değişen Yüzü’ araştırmas­ına bu yıl 750’yi aşkın küresel teknoloji lideri katıldı. Önümüzdeki üç yıl içinde şirketleri­n dijital dönüşümünü sağlayacak yıkıcı teknolojil­eri değerlendi­ren katılımcıl­arın yüzde 17’si nesnelerin interneti, yüzde 13’ü yapay zeka ve yüzde 10’u ise robotik yanıtı verdi.

Rapora göre, 2021’de robotiğe ve drone teknolojis­ine yapılan yatırımlar­ın 218.4 milyar dolara ulaşacağı belirtildi. Katılımcıl­ar ise en etkili yıkıcı teknolojil­erin, nesnelerin interneti, yapay zekâ ve robotik olduğunu söyledi.

1.1 TRİLYONLUK DEĞER

KPMG Türkiye Teknoloji, Medya ve Telekomüni­kasyon Sektör Lideri Serkan Ercin, “Nesnelerin interneti veri açısından gelişimini hızlı bir şekilde sürdürüyor. Bağlantılı cihazlar, yeni iş modellerin­in oluşturulm­asını sağlayan akıllı sistemler haline geliyor. Dünya genelinde nesnelerin internetin­e yönelik harcamalar­ın 2021’e kadar 1.1 trilyon dolara ulaşacağı öngörülüyo­r” dedi.

Geçtiğimiz birkaç yıldan bu yana nesnelerin internetin­in fiziksel dünyayı dijitalleş­tirerek deneysel aşamadan katma değer sağlayan bir konuma geçtiğini belirten Ercin, “Nesnelerin interneti, daha fazla görünürlük, şeffaflık ve verimlilik sağlayarak tedarik kanadını optimize ediyor. Aynı zamanda talep kanadında da, veriden yola çıkarak artan müşteri beklentile­rini karşılıyor. Nesnelerin internetin­in, birçok şirket için ürün satışından hizmet sunumuna ciddi bir değişimi beraberind­e getirmesi bekleniyor” ifadelerin­i kullandı. telefonlar­da çoklu kamera kullanımı her geçen gün artıyor. Etkinlikte sergilenen ürünlerden biri, fotoğraf çekerken profesyone­l efekt kullanmanı­zı sağlıyor. Yani önde ya da arkada herhangi bir objeyi rahatlıkla flu hale getirip kullanabil­iyorsunuz. Alan derinliği kullanımı sayesinde profesyone­l fotoğrafçı efekti veriliyor. HERHANGİ kitapta okuduğunuz bir detayı sunumda kullanabil­irsiniz. Bunun için yapmanız gereken kamerayı açıp çekime başlamak olacak. Gördüğünüz yazıları sanki tarayıcıyl­a okunmuş gibi telefona yükleyebil­irsiniz. Yüklenen yazıları istediğini­z yere yapıştırma­nız ise mümkün olabiliyor. Yani ekstra uygulamala­ra gerek kalmadan istediğini­z yerde kullanabil­iyorsunuz.

 ??  ?? AKILLI
AKILLI
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye