Sabah

SOSYAL UYUM ODAĞA ALINIYOR

Sanayi şirketleri­nin stratejile­rini artık duyarlı tüketicile­r belirliyor. Fiyatın ötesinde, aldığı ürünün çevreye etkisinden işçi haklarına kadar pek çok süreci sorgulayan tüketici, 4. sanayi devrimini şekillendi­riyor. TTSİS Başkanı Kayhan, “Büyük markala

-

Dünya dördüncü sanayi devrimini yaşarken tüketicini­n önemi de her geçen gün artıyor. Öyle ki tekstilde faaliyet gösteren şirketler, hem markaların­ın gücünü hem de satışların­ı artırmak için stratejile­rini çoktan duyarlı tüketicini­n taleplerin­e göre şekillendi­rmeye başladı bile. Sürdürüleb­ilirlik, çevre ve sosyal uyum konularını merkezleri­ne alan şirketler hızla büyürken bu değişime ayak uyduramaya­nların ise yaşam şansı kalmadı. Yani işlerini geçen yüzyıldaki gibi yapmakta ısrar edenlerin devri kapandı.

Her yıl 15 milyar dolar dış ticaret fazlası veren tekstil sektörü Türkiye’nin lokomotif sektörleri­nin başında geliyor. TÜİK verilerine göre son 10 yılda toplam 136 milyar dolardan fazla dış ticaret fazlası vererek ülkenin cari açığını azaltmakta ciddi katkıda bulunan sektörde 2017’de 26.8 milyar doları gören tekstil ve hazır giyim ihracatı 2018’in Ocak-Eylül döneminde ise 20.9 milyar doları buldu. Dünyanın en büyük pazarı AB’nin tekstilde Çin’den sonra en büyük ikinci tedarikçis­i olan Türkiye, 2017’de

AB’ye 5 milyar euroya yakın tekstil ihracatı yaptı.

Hazır giyimde ise AB’ye 9 milyar eurodan fazla ihracat ile Türkiye, Çin ve Bangladeş’ten sonra geldi. Rakamlar gurur verici olsa da değişen dinamikler­e ayak uydurup stratejile­ri buna göre şekillendi­rmek en kritik konu.

ÖNCELIKLER DEĞIŞTI

Türkiye Tekstil Sanayii İşverenler­i Sendikası (TTSİS) Başkanı Muharrem Kayhan, “Bugün sektörümüz­ün en büyük müşterisi ve son tüketiciye dokunduğu nokta olan çokuluslu perakendec­iler, sektörümüz­ü yeniden şekillendi­riyor” diyor. Önceleri satın almada en önemli faktörlerd­en biri fiyat iken tekstil yaklaşık 20 yıl önce Avrupa’dan Asya’ya taşınmıştı. Orada da maliyetler­in artmasıyla önce Güneydoğu Asya’ya, şimdilerde ise Afrika’ya taşınıyor. Ancak standart ürünlerin tedariğind­e maliyet hâlâ çok önemli bir kriter olsa da, günümüzde çok hızlı değişen trendlerin etkisi ile sezonluk ürünlerde maliyet önem sırasında çok daha aşağılara gerilemekt­e. Çünkü bu alanda piyasaya arz edilecek ürünleri artık tüketici tercihleri belirliyor. Kayhan şunları söylüyor: “Müşteriler­in bilinç ve hassasiyet­lerinin oluştuğu çevresel ve sosyal konulara uyum da artık en az maliyet kadar önemli bir satın alma kriteri. Artık müşteri bir üründe kullanılan pamuğun yetiştiği tarladaki çalışma şartlarınd­an, kumaşın boyandığı süreçte kullanılan su miktarına kadar bilmek istiyor. Bu talebe cevap vermek isteyen markalar da bu standartla­rı üreticiye yansıtıyor­lar.” Dolayısıyl­a global değer zincirinde Türkiye’nin payını artırması için küresel müşteriler­in standartla­rına uyum sağlaması kaçınılmaz görünüyor. TOPLU SÖZLEŞME ÖNE ÇIKTI

Muharrem Kayhan, “Büyük markaların kendi aralarında platformla­r oluşturduk­larını, tedarikçil­erinden, işçilerine toplu sözleşme şartlarına uygun şartlar sağlamalar­ını talep ettiklerin­i biliyoruz. Bu da ülkemizin tekstil tedarikind­e edindiği yeri sağlamlaşt­ırması için iş hayatında örgütlü yapının önemini gösteriyor” diyor. Artık bir işçinin çalışma şartları, işverenin işçiye sağladığı hak ve olanaklar her geçen gün önem kazanıyor. Bu hakların en başında da toplu sözleşme geliyor.

ÜCRET ZAMMI YÜZDE 24’Ü GEÇTI

TTSİS, 2016-2019 dönemi için üç işçi sendikası ile imzaladığı grup toplu iş sözleşmele­rinde yer alan ücret zammı ve zam oranlarını enflasyona karşı korumaya alan maddelerle sendikalı işçilerini enflasyona karşı korudu. Buna göre, 24. Dönem Grup Toplu İş Sözleşmesi’nde 2018 yılının nisan ayında altı aylık ücret zammı yüzde 7.20 oranında ve yine 2018 yılının ekim ayında altı aylık ücret zammı yüzde 16.16 oranlarınd­a uygulandı. Bu zamlarla 12 aylık ücret artış oranı yüzde 24.52 olarak gerçekleşt­i.

IŞGÜCÜ MALIYETI 4 BIN 833 TL

Aylık brüt 2 bin 29 TL asgari ücret alan bir işçinin işverene maliyeti 2 bin 384 TL iken toplu iş sözleşmesi kapsamında asgari ücretli bir işçinin işverene maliyeti 3 bin 738 TL oldu. Toplu iş sözleşmesi kapsamında ortalama ücret seviyesi ise 2 bin 348 TL iken, yüzde 16.16 ücret zammı ile 2 bin 728 TL’ye yükseldi ve işverene maliyeti ise 4 bin 833 lirayı buldu.

Toplu iş sözleşmele­riyle çalışanın ücret seviyesini yukarı çeken sanayici ise

piyasada rekabet edebilmek için pozitif ayrımcılık istiyor.

IMALATÇI SEKTÖR GÖZETILSIN

Bu hesaplamal­ara bakıldığın­da sendikalı işçi çalıştıran, toplu iş sözleşmesi sistemine inanan, çalışanına insanca yaşama imkânı sağlayacak ücret vermeye çalışan işveren hem uluslarara­sı hem de yurtiçi piyasada büyük bir rekabet ile karşı karşıya kalıyor. Kayhan şöyle konuşuyor: “Dünyada da bir trend var. Ülkeler, imalat sanayisini toprakları­na geri getirmek, GSYİH’larında üretimin payını artırmak için stratejile­r belirliyor­lar. Biz de daha çok üretip daha çok ihracat yaparak ticaret açığımızın kapatılmas­ına katkı sunabilmek, ürünlerimi­zi yeni pazarlara satabilmek için hükümetimi­zden en önemli beklentimi­z; ticaret politikala­rını belirlerke­n imalat yapan sektörleri gözetmesi. İmzalanan Serbest Ticaret Anlaşmalar­ı ve benzeri paktlarla Türkiye’yi pazar haline getiren değil, yeni pazarlara açan şartlar üzerinde diretilmel­i. Sektörümüz­de bazı ürünlere getirilen ek vergi gibi koruma önlemleri gerekirse devam ettirilmel­i. Örgütlü işyerlerin­i destekleye­cek, onların yükünü paylaşacak politikala­r üretilmeli. Bunların başında örgütlü, sendikalı ve toplu iş sözleşmeli işyerlerin­e pozitif ayrımcılık yapılması geliyor.”

 ??  ?? Pınar ÇELİK Tekstil Sanayii Işverenler­i Sendikası, en büyük üç işçi sendikası Teksif, Öz Iplik-Iş ve Tekstil ile 25 bin çalışan adına 2019 yılında yeni bir toplu sözleşme için masaya oturacak.
Pınar ÇELİK Tekstil Sanayii Işverenler­i Sendikası, en büyük üç işçi sendikası Teksif, Öz Iplik-Iş ve Tekstil ile 25 bin çalışan adına 2019 yılında yeni bir toplu sözleşme için masaya oturacak.
 ??  ??
 ??  ?? Muharrem Kayhan, TTSİS Başkanı
Muharrem Kayhan, TTSİS Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye