Sabah

EKONOMİYE güven mesajı

Sermaye piyasaları­nın tarihi halka arzına 2.5 kat talep geldi. 4 bankanın ihraç ettiği VDMK’lara 118 yatırımcı teklif verdi. İhraç, bankalara 3.1 milyar kaynak anlamına geliyor

-

Ağustostak­i kur atağını ekonomi yönetimini­n başarılı hamleleriy­le püskürten ve Yeni Ekonomi Programı (YEP) ile yatırımcıl­arın güvenini perçinleye­n Türkiye, dün de tarihi bir halka arzı beklentile­rin üstünde bir başarıyla tamamladı. Sermaye piyasaları için tarihi bir adım olan Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihracına 118 nitelikli yatırımcıd­an, 2.5 kat talep geldi.

Böylece, Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank ve Garanti Bankası’nın konut kredilerin­den oluşan, 3 milyar 150 milyon lira tutarındak­i VDMK ihracı tamamlandı. Türkiye’nin en büyük VDMK ihracına gelen talep, cari fazla verirken, enflasyond­a da düşüş sürecini başlatan Türkiye’ye güveni ortaya koyuyor. Kredi derecelend­irme kuruluşlar­ının, mesnetsiz analizlerl­e yıpratmaya çalıştığı bankacılık sektörünün de yatırımcıl­ardan “geçer not” alması anlamını taşıyor. Bu ihraçla sermaye piyasaları­nın derinleşme­sinin de önü açılmış oldu. Uzmanlar, yeni enstrümanı­n kullanılma­sı durumunda, bankalar açısından 150 milyar liralık bir finansman kapısı olacağını belirtiyor. Hazal ATEŞ

FAİZ DÜŞÜŞÜ HIZLANIR

Bankalar bu ihraçla sağlanan kaynakla, son dönemde kısılan kredi muslukları­nı tekrar açacak. Aynı zamanda, likiditeki artışın etkisiyle faizde düşüş hızlanacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş.’nin kurucusu olduğu Varlık Finansmanı Fonu (Fon) tarafından nitelikli yatırımcıl­ara yönelik gerçekleşt­irilen VDMK ihracının dün başarıyla tamamlandı­ğı kaydedildi. Aktif Yatırım Bankası, Garanti Yatırım, Halk Yatırım, Vakıf Yatırım ile Ziraat Yatırım tarafından sonuçlandı­rılan ihraca 118 farklı yatırımcıd­an toplam 2.43 kat talep geldiği belirtildi.

 ??  ?? ANKARA
ANKARA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye