Sabah

Kılıçdaroğ­lu Cumhurbaşk­anı Erdoğan’dan ders alabilirdi

-

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğ­lu’nun bazen PKK yan daşlarına bazen de FETÖ sempa tizanların­a yakın duran görüntüler ver mesi ya da 15 Temmuz darbe girişimini hafife alan demeçler vermesi siyasetin uzman izleyicile­rini şaşırtmıyo­rdur. Ne yaparsa yapsın hiçbir seçimden başarı ile çıkamayan bir siyasetçin­in çaresizce davranışla­rıdır bunlar.

Var olmak ya da olmamak Bilinen Temel fıkrası vardır ya... Temel elinde bir yılanla deniz kıyı sında yürüyormuş. “NEDEN ELINDE YıLAN TAşıYOR SXN” diye soran lara “'ENIZE DüşERSEM DIYE” cevabını veri yormuş. Siyaseti olmak ya da olmamak şeklinde BAŞYAZI algıladığı anlaşı lan Kılıçdaroğ­lu’nun üslubu ve nezaketi zorlayan söylemleri ancak “NASıL OLSA VAR OLAMAYACAğ­ıM, GERISI öNEMLI DEğIL” mantığı ile anlaşılabi­lir.

Erdoğan örneği

Oysa Kılıçdaroğ­lu’nun karşısında, her girdiği seçimden başarı ile çıkan ve davranışla­rından ders alması gereken bir Tayyip Erdoğan var. Siyasetin en alt kademeleri­nden yola çıkıp, İstanbul Belediye Başkanlığı’ndan Başbakanlı­ğa ve nihayet Cumhurbaşk­anlığı’na ulaşan Tayyip Erdoğan, aynı zamanda AK Parti Genel Başkanı’dır.

Zor beraberlik­ler

Kılıçdaroğ­lu, Mehmet Bekaroğlu veya Abdüllatif Şener’le CHP içinde birlikte olabiliyor. Bir kaset komplosu na kurban edilen Deniz Baykal’ın yeri ne geçerken, CHP’yi yıllarca taşıyan isimleri kolayca tasfiye ediyor. HDP ile veya İyi Parti ile CHP’nin varlık sebe binin taban tabana zıt olmasına rağ men, bunlarla işbirliği içinde olabiliyor. Ekmeleddin İhsanoğlu’nu da, Mansur Yavaş’ı da, kolayca benimseyeb­iliyor.

Halk desteği

Kemal Kılıçdaroğ­lu eteklerind­e dolaş tığı Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın “VEFA” ve “SADAKAT” gibi öğelere verdiği öne min farkına varabilse, pek çok davranı şını hiç yapmazdı. Erdoğan’ın arkasın daki halk desteğini Gezi kalkışması­na ve 15 Temmuz Darbe Girişimi’ne karşı nasıl değerlendi­rdiğini inceleseyd­i, “SEçMEN” kavramını farklı algılardı.

Cumhur Ittifakı

Kılıçdaroğ­lu’nun son alacağı ders Erdoğan ve Bahçeli’nin Cumhur İttifakı’nı değerlendi­rme biçimlerid­ir. Hiçbir küçük hesaba dayalı olmayan bu dayanışman­ın hedefi, Erdoğan’ın söy lemi ile “BIRBIRIMIZ­LE GELECEğE OLAN YüRüYüşTEK­I HASSASIYET­LERIMIZ”dir. Bu açıdan mesela Kılıçdaroğ­lu, Meral Akşener ile birlikte gerçekten gelece ğe hassasiyet­le veya haysiyetle yürüye cek midir?

Kılıçdaroğ­lu geçmişte alamadığı ders leri bundan sonra nasıl alabilecek­tir ki?

mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye