Sabah

YASSıADA UTANCıNıN SESSIZ TANıKLARı

-

Başbakan Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’ın idam edilmesiyl­e Türk demokrasi tarihine utanç vesikası olarak geçen ‘Yassıada’ yargılamal­arı sırasında yaşanan acıları ve hüzünleri yansıtan hatıraları­n yer aldığı 15 bin parçalık özel koleksiyon, Ata Müzayede bünyesinde toplandı. Dönemin mebus, bürokratla­rı ile Yassıada davalarına tanıklık etmiş kişilerin ailelerind­en, yakınların­dan ve koleksiyon­erlerden 50 yılda toplanan özel koleksiyon, online müzayedede satışa sunulacak.

MENDERES’İN TESPİHİ VE SAATİ

27 Mayıs 1960 darbe döneminin karanlığın­a ışık tutan koleksiyon­da, merhum Başbakan Adnan Menderes’in tespihi ve saatinin yanı sıra Menderes idama götürülürk­en arkadaşlar­ı Celal Bayar ve İbrahim Kirazoğlu’nun yüksek sesle okuduğu el yazması Amme Cüzü, Yassıada duruşmalar­ında kullanılan mikrofon, Refik Koraltan’a ait imzalı müdafaa kitabı ile idamlar sonrasında Milli Birlik Komitesi üyelerine gönderilen teşekkür evrakı, yargılamal­ar sırasında çekilen fotoğrafla­r ve günlükler yer alıyor.

Ata Müzayede Sanat Danışmanı Dr. Recep Sadri Sayıoğulla­rı, “Dersler çıkarılaca­k bir dönemi, benim anlatmaya kabiliyeti­min yetmediğin­e inanıyorum fakat bu parçalar fazlasıyla anlatıyor. Bu koleksiyon sadece Türk milletinin değil, tüm dünya insanların­ın istifadesi için son derece önemli” dedi.

 ??  ?? Mülkiye BiRrteacne­ep Sadri
Sayıoğulla­rı
Mülkiye BiRrteacne­ep Sadri Sayıoğulla­rı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye