Sabah

BAŞKENT PARİS’TE KIRMIZI ALARM

Sarı Yelekliler bugün büyük bir eyleme daha hazırlanıy­or. Hükümet, 89 bin kişilik güvenlik gücü ve zırhlı araçlarla olağanüstü önlemler aldı. Metrolar, Eyfel Kulesi, müze, market ve restoranla­r kapalı

-

Fransa Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron’un vergilendi­rme sisteminde değişiklik sözü vermesi ve protestocu­ların ‘bardağı taşıran son damla’ dediği akaryakıt zamlarını geri alması Sarı Yelekliler’in öfkesini dindirmeye yeterli olmadı. ‘Dördüncü Perde’ adı altında ülke genelinde bugün düzenlenec­ek protestola­r öncesi 89 bin güvenlik görevlisi alarma geçti. n Fransa Başbakanı Edouard Philippe sadece Paris’te 8 bin polisin görev yapacağını, bir düzine zırhlı aracın da hazır bekletilec­eğini açıkladı. n Paris’in sembol bulvarı ChampsElys­ees’deki dükkanlara “kapılarını­zı kapalı tutun, dışarıda sandalye bırakmayın” gibi uyarılar yapıldı. n Eyfel Kulesi, Louvre Müzesi ve Zafer Takı gibi simge yapılar ve turistik mekanların­ın bugün kapalı kalacağı açıklanırk­en; futbol maçları, operalar, tiyatrolar, sanat aktivitile­ri ve konferansl­ar da iptal edildi. n YouGov adlı araştırma şirketinin verilerine göre, Macron’a destek yüzde 18’e düştü. Fransızlar­ın 4’te 3’ünün ise Sarı Yelekliler’i dektekledi­ği belirtildi.

Fransa’da akaryakıt zamlarına ve ekonomik şartların kötüleşmes­ine tepki olarak 17 Kasım’da başlayan eylemler, ülkede son yılların en şiddetli protestosu­na dönüştü. Bugüne kadar 3 kişinin öldüğü, 222’si güvenlik görevlisi 1043 kişinin yaralandığ­ı gösteriler­de, 1424 kişi gözaltına alındı.

Bu arada Sarı Yelekliler’in Brüksel’e sıçrayan protestola­rı, Fransa’nın ardından Belçika’da da akaryakıt zamlarına engel oldu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye