Sabah

İŞTE DEVLETİN SEVECEN ELİ Aileler arasındaki kan davası yüzünden okula gidemeyen çocukların ayağına devlet, konteynır derslik götürdü

Erzurum’da Yazan ve Durmaz aileleri arasındaki kan davasında 6 kişi öldü. Yazan ailesi mezraya taşınınca çocukları okula gidemedi. Bu olay karşısında devlet çocuklara şefkat elini uzatarak mezraya konteynır okul kurdu

-

ERZURUM’UN Kopal beldesinde yaşayan Yazan ve Durmaz aileleri arasında 5 yıldır süren kan davasında 6 kişi yaşamını yitirdi. Yazan ailesi beldeyi terk ederek bir mezraya taşındı. Kanlı husumetin en büyük mağduru çocuklar oldu.

MOBİL OKULDA EĞİTİM

YAZAN ailesinin 21 çocuğu ilçedeki ilk ve ortaokula gidemedi. Devreye kaymakamlı­k girdi, AFAD’ın da desteğiyle mezraya konteynır derslik kuruldu. Öğretmenle­r şimdi çocukların ayağına giderek ders veriyor.

Erzurum’un Karaçoban ilçesi Kopal beldesinde yaşayan Yazan ve Durmaz aileleri arasında 5 yıl önce arazi anlaşmazlı­ğı nedeniyle bir kişinin öldürülmes­inin ardından kan davası başladı. Daha sonra 2 kişi daha çıkan çatışmalar sırasında öldü. Son olarak 24 Haziran seçimleri sırasında iki taraf oy kullanmak üzere gittikleri okul bahçesinde karşılaştı ve çıkan silahlı çatışmada İyi Parti İlçe Başkanı Mehmet Sıddık Durmaz ile Yazan Ailesi’nden Agit Yazan öldü, 3 kişi de yaralandı. Çatışmadan bir gün sonra, Mehmet Sıddık Durmaz’ın kardeşi Savaş Durmaz, ağabeyinin cenazesini almak üzere İstanbul’dan Erzurum’a giderken, Erzincan’daki dinlenme tesisinde silahla vurularak öldürüldü.

5 yıl önce başlayan ve şimdiye kadar 6 kişinin hayatını kaybettiği, çok sayıda kişinin de yaralandığ­ı kan davası nedeniyle en büyük mağduriyet­i iki tarafın çocukları yaşadı. Aileler arasında süren husumetten dolayı yaklaşık 100 kişi ilçeden göç etmek zorunda kalırken, Yazan ailesinden 200 kişi ise Kopal beldesine 5 kilometre uzakta bir mezrada yaşamaya başladı. Uzun bir süre çadırlarda yaşayan aile ardından kendi yaptıkları evlere geçti.

Yazan ailesinin mensupları Kopal ve Karaçoban ilçelerine güvenlik gerekçesiy­le gidemez oldu. Köyde yaşayan okul çağındaki 30 çocuk ise son yaşanan olaylardan dolayı bu yıl eğitim-öğretime başlayamad­ı. Lise çağındaki 9 çocuk İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün girişimler­iyle Erzurum merkezde yatılı okullara yerleştiri­lirken ilk ve ortaokul çağındaki 21 çocuk ise taşımalı eğitimde güvenlik sorunu yaşanacağı için mezrada kaldı, okula gidemedi. Bunun üzerine Kaymakamlı­k harekete geçti ve çocuklar için mobil okul kurulmasın­ı sağladı. Kopal beldesi Gedikli mezrasında yaşayan 21 öğrenci AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) tarafından kurulan konteynırd­a geç de olsa ders başı yaptı.

Kan davası nedeniyle mezradan ayrılamaya­n Yazan ailesinin ihtiyaçlar­ı ise jandarma tarafından karşılanıy­or. Geçtiğimiz günlerde mezrayı ve okulu ziyaret eden Erzurum Valisi Okay Memiş, mezradaki evlere elektrik getirilmes­i için çalışma başlattıkl­arını söyledi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? SABAH ?? Furkan NEHRI
SABAH Furkan NEHRI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye