Sabah

Çalınan tarihi eserler koleksiyon­cuda çıktı

- $WDNDn ,50$. ÖZEL İSTİHBARAT

İstanbul’un Üsküdar ilçesinde Silahtar Abdurrahma­nağa Camisi’nde 2010’da meydana gelen hırsızlık olayında 4 tarihi eser çalınmıştı. Çalınan eserlerin koleksiyon­cu Ali Esad Göksel’de olduğuna dair ihbarı değerlendi­ren emniyet güçleri gerçekleşt­irdiği operasyond­a tarihi eserleri ele geçirdi. Eserlerin ofisinde yakalandığ­ı Göksel hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı­ğı Kaçakçılık Narkotik ve Ekonomik Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından soruşturma başlatıldı.

Yürütülen soruşturma sonunda ressam Şahin Paksoy ve koleksiyon­cu Ali Esat Göksel hakkında iddianame düzenlendi. Kültür ve tabiat varlıkları kaçakçılığ­ı kanununa muhalefet suçundan hazırlanan iddianamed­e yaşanan hırsızlık şöyle anlatıldı: Bir vatandaş internet sitesinde 2010’da Üsküdar Silahtar Abdurrahma­nağa Camisi’nden çalınan eserleri gördüğünü İstanbul Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne ihbar etti. İhbarı değerlendi­ren emniyet güçleri Göksel’in iş yerine operasyon düzenledi.

Göksel’in ofisinde yapılan aramada söz konusu Kelime-i Tevhid ve ALLAH C.C hat yazılı iki eser bulundu. Göksel şüpheli olarak verdiği ifadesinde tarihi eserleri Yaşar Ç.’den aldığını söyledi. Yaşar Ç. ise ifadesinde İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne kayıtlı bulunan Şahin Paksoy’un eserleri Göksel’e satması için kendisinin vesile olduğunu ve bir miktar komisyon ücreti aldığını ifade etti.

İddianame, İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Ali Esad Göksel, Şahin Paksoy ve Yaşar Ç. ‘2863 Sayılı Kanuna Ayrılık’ suçu kapsamında 3 yıla kadar hapis cezası ile yargılanıy­orlar.

hsküdar 6ilahtar Abdurrahma­nağa &amisi’nden çalınan iki tarihi eser koleksiyon­er Ali Esad *|ksel’de bulundu. *|ksel Ye eserleri satan ressam Şahin Paksoy 3 yıla kadar hapisle yargılanac­ak

 ??  ?? AliEsad*|ksel ŞahinPakso­y
AliEsad*|ksel ŞahinPakso­y

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye