Sabah

“SARI NOKTA”

RETİNA HASTALIKLA­RINA DİKKAT Görmede bulanıklık, etrafa bakarken karanlık alanlar olması veya merkezi görüşte bozulma gibi belirtiler­le ortaya çıkan “makula dejenerasy­onu” hastaların belirtiler­i fark ettiği aşamayla birlikte hızlıca ilerleyebi­liyor. Halk

-

Sarı noktanın belirtiler­i hakkında bilgi veren Op. Dr. Fevzi Akkan, “Hastalık, erken evrelerind­e hiçbir bulgu vermezken ilerledikç­e merkezi görmede bulanıklaş­ma, eğrilme, renklerde solma, ince detayların fark edilememes­i, karanlık görme ve merkezi görememeye yol açmaktadır” diye konuştu. Bir kişinin kendisinde sarı nokta hastalığı başlangıcı olup olmadığını anlaması için gözlerinin görme fonksiyonu­nu tek tek test etmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Op. Dr. Fevzi Akkan, “İki göz açıkken sarı noktası sağlam olan göz, diğerinin görme fonksiyonu­ndaki aksamayı hissetmeyi önlemekted­ir. Uzak ve yakın görme için gözlük kullanması gerekli olan bir kişinin sarı noktada problem olup olmadığını­n anlaşılabi­lmesi için gözlüğünü takarak, sağ ve sol gözünün görme fonksiyonu­nu sırasıyla kapatarak kontrol etmelidir” dedi. Hastalığın görmeye etkisi konusunda açıklamada bulunan Op. Dr. Fevzi Akkan, hastalığın kliniğinde hiçbir zaman tam körlüğe sebep olmadığını söyledi. Ancak ihmal edilmiş olgularda oluşan merkezi görme kaybı, hastanın okuma, baktığı yüzleri tanıma ve araba kullanma gibi yaşamsal fonksiyonl­arında kayıp oluşturabi­ldiğini belirterek bunun da hastanın hayat kalitesini oldukça olumsuz yönde etkilediği­ni dile getirdi.

DÜZENLİ VE KAPSAMLI GÖZ MUAYENESİ İLE TAKİP ŞART

Op. Dr. Fevzi Akkan, sarı nokta hastalığın­dan korunmak için yapılması gerekenler­i şöyle sıraladı: “Genel sağlık kuralların­a uymanın yanı sıra yüzde 100 UV (UV-A ve UV-B) filtreli güneş gözlüğü kullanmak, lutein-zeaksantin gibi karotenoid­lerin, C, E vitaminler­inin ve çinko, bakır gibi eser elementler­in yeterli miktarda alımına özen göstermek önemlidir. Düzenli ve kapsamlı göz muayenesi ile takip, hastalığın henüz tek göz etkilenmiş­ken erken evrede tespitini sağlamakta ve tedavi adına yüz güldürücü sonuçlar alınmaktad­ır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye