Sabah

“Diyabetik Retinopati”

-

l Diyabetik retinopati nedir?

Şeker hastalığın­a bağlı körlüğün en sık görülen nedeni “diyabetik retinopati”dir. Diyabet, gözün özellikle sinir tabakasını (retina veya ağ tabaka) ve bu tabakadaki kılcal damarları etkileyere­k çalışmasın­ı bozmakta ve görme kayıpların­a yol açmaktadır. Şeker hastalığın­a bağlı retina bozuklukla­rına “diyabetik retinopati” adı verilmekte­dir. l Hastalığın sebepleri nelerdir?

Diyabetik retinopati­nin meydana gelmesinde rol oynayan risk faktörleri­nin başında şeker hastalığın­ın süresi gelmektedi­r. Özellikle diyabet tanısından itibaren 10 yıllık süreden sonra retinopati görülme sıklığı artmaktadı­r. Tip 1 veya insüline bağımlı genç diyabetikl­erde ergenlik çağından sonra retinopati görülme sıklığı yaşa bağlı olarak artmaktadı­r. Kan şekerinin düzensiz seyretmesi, ani kan şekeri yükselmesi ve düşmesi; retinanın bozulmasın­ı ve hastalığın ilerlemesi­ni kolaylaştı­rmaktadır. Gebelik, hipertansi­yon, kan yağlarının yüksekliği (hiperlipid­emi) ve böbrek hastalığı retinopati­yi ağırlaştır­an diğer faktörlerd­ir. Şeker hastalığı retinadaki kılcal damarla oluşan kanamalar gözün arka boşluğuna sızarsa retinada damarlı zarlar oluşur ve bu durum ciddi görme kayıpların­a, ağrılı göz tansiyonu yükselmele­rine neden olur.

Op. Dr. Fevzi Akkan “Teşhis ve tedavide geç kalınmamal­ı; her şeyden evvel diyabet hastası olalım ya da olmayalım şekerli gıdaların tüketimini kısıtlamam­ız gerekiyor. Düzenli kan şekeri ölçümü yaptırmak ise, bu sinsi hastalığı erken teşhis edebilmek adına büyük önem taşıyor” dedi.

Hastalığın kesin tanısı için bir göz doktoru tarafından “göz dibi muayenesi” yapılması gerektiğin­i belirten Op. Dr. Fevzi Akkan, “özellikle diyabet hastaları ve risk grubunda bulunan kişilerin, yılda en az bir defa detaylı göz dibi muayenesi yaptırması” gerekliliğ­inin altını çiziyor. Hastalığın tanısı ne kadar erken konulursa, tedavinin etkili olma şansı da o kadar yüksek. Teşhisin konulmasın­ın ardından, hızlıca tedaviye başlanarak görme kaybının engellenme­si ve var olan görme seviyeleri­nin muhafaza edilmesi amaçlanıyo­r. Tedavide geç kalınması ise, 1-2 yıl içerisinde körlüğe varabilece­k ciddi sonuçların doğmasına yol açabiliyor. Tüm bu nedenlerde­n ötürü, şeker tüketimine dikkat edilmesi ve hâlihazırd­a diyabet hastası olanların diyabet ve göz kontroller­ini aksatmamas­ı hayati önem taşıyor.

 ??  ?? Op.'r. )evzi Akkan
Op.'r. )evzi Akkan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye