Sabah

Aranan eleman ARA ELEMAN

-

Ara eleman; diplomadan ziyade bece ri odaklı kariyerin genel adı... Türkiye’nin sıkıntısın­ı çektiği, sanayi nin mumla aradığı ve bir türlü yeterince yetiştirem­ediğimiz nitelikli işgücünün dilimiz deki karşılığı...

Şu sıralar mikro devrim ihtiyacını­n şid detle hissedildi­ği sanayide gördük ki işler çırak veya staMyer ile yürü müyor. Aslında işler yalnızca mühendisle de yürümüyor. Eğitim sistemini değer zinci rinin ihtiyacına göre kur gulamadığı­mızdan, iki uçta yığılmalar olmuş.

Ya “ne iş olsa yapa rım” niteliksiz­liğindeki işgücü veya kapı gibi diploma sahibi mühendis... Peki değer zinci ri bundan ibaret mi? Ortada muazzam boşluk var ve bunu biz teoride endüstri meslek liseleri, okullarıyl­a doldurmaya çalıştık.

Ancak üniversite sınavı odaklı eğitim sis teminde meslek okullarını­n; “eksik kabi liyet” adresi gibi algılanmas­ına yol açın ca, ara eleman dediğimiz büyük açlığımız açığa çıkıverdi. Meslek lisesi memleket meselesi feryadımız bundandır. Yana yakı la mühendis ile çırak arasındaki beceriler için kurslar açmamız bu yüzdendir.

Yazılım sanayiinde dahi durum fark lı değildir. Yazılım Sanayicile­ri Derneği Başkanı Doğan Ufuk Güneş; “1itelikli ara eleman bulamadığı­mız için her şeyi mühendisle­re yaptırmak zorunda kalı yoruz” diye yakınıp duruyor sürekli...

Türkiye bir yandan mevcut meslek lise lerini, sanayinin ihtiyacına göre yeniden şekillendi­rme zorunda iken (ki buna başla dık ve içeriği organize sanayiinde­kiler belirle yecek) diğer yanda meslek liselerini­n sayısı nı da arttırmak zorundadır.

Üniversite­ye yığılıp diplomalı işsiz mühendis yetiştirme­k yerine meslek liseleri ne yönlendiri­p beceri sahibi ara eleman lar yetiştirme ihtiyacımı­z var.

Geçenlerde Adana’da MÜSİAD’ın “Tarımda Kalkınma” zirvesinde, tarım lise leri gündeme geldi. Fidan Üreticiler­i Birlik Başkanı Gürsel Tanrıver; eğitim ile sektörü buluşturma­nın zorunluğun­a işaret ediyordu.

Burada amaç; ayağına tarla çamuru değmemiş hocaların diploma verip gön derdiği, bitkiyi tanımayan ziraat mühen disi yerine, işi bilen ara eleman yetiştirme­ktir.

tane ziraat fakültemiz var, her yıl 5 bin mühendisi KPSS kapısında atama bek leme kuyruğuna koyuyoruz fakat mumla bahçıvan arıyoruz. Bahçıvan, mühendis ten daha çok şey bilen, ara elemandır ve aranan elemandır.

Ara eleman mademki bu kadar önemlidir ve bulunamıyo­r; bu soruna yönelik çözüm üretmemize engel olan nedir? Söyleyeyim, yarım akıllılığı­mız, samimiyets­izliğimiz ve YÖK denen köhne yapılarımı­z...

Doktorun yazdığı reçeteyi eline alıp raf tan indirdiği ve üretiminde­n asla haberdar olmadığı ilacı müşteriye veren eczacı adayını, “para üstü verebilsin” diye 5 yıl okut mak nasıl bir yarım akıllılıkt­ır?

Oysa bu sektörde de ara eleman ara nan elemandır ve biz bunları yetiştirme­z sek, onlar nereden gelecek? Suriye’den mi? Ne hazindir ki öyle. Bugün Suriye göçmenle rinden ara eleman devşirme gayretinde olan binlerce işletmemiz var.

Ya devlet başa ya kuzgun leşe düs turu ile kariyer planlaması yapamazsın­ız. Hayat, her ikisinin ortasında ağırlığını hisset tirir ancak bizde ara elemanı ara ki bula sın. Bunu yeniden düşünmeliy­iz. sanat

seref.oJu]@sabah.com.tr

 ??  ??
 ??  ?? Şeref OĞUZ
ÖNERİ-YORUM
Şeref OĞUZ ÖNERİ-YORUM

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye