Sabah

Bir borudan daha fazlası

TANAP güzergâhın­daki 20 ilde 860 projeye, 140 milyon TL’lik hibe desteği sağlandı. Projeyle kadınlar iş sahibi olurken, meslek liseli gençler teknik eğitimi pratiğe dökme fırsatı yakaladı

- Editör: %HWO $/$.(17 Tasarım: 6HoLO .$<$

Şevket Özçelik, Kırıkkale’de istiridye mantarı üretiyor. ürkiye ve Azerbaycan dostluğunu­n en büyük yatırımlar­ından olan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP), güzergâhı üzerindeki illerde yaşayan yüzlerce vatandaşın hayatına dokundu. 20 ilde eğitim, çevre ve istihdam projeleriy­le sosyo-ekonomik kalkınmaya katkı sağlandı. 860 projeye 140 milyon liralık hibe desteği verildi. Sağlanan hibelerle Kırşehir’deki öğrenciler CNC tezgâhıyla hayallerin­e kavuştu, Kırıkkale’deki çiftçiler mantar yetiştiric­iliğine başladı, Keskin'de kurulan seramik atölyesiyl­e kadınlar iş sahibi oldu. SABAH, TANAP’ın geçtiği illerde desteklene­n projeleri yerinde gezdi. İşte ‘Bir borudan daha fazlası’ denilecek projeyle değişen hayatlar… Kadınlar Kırıkkale Keskin seramik atölyesind­e çalışıyor. Öğrenciler CNC ROUTER makinesiyl­e eğitim alıyor.

TÖĞRENCİLE­RE DOKUNDU

Barış ŞİMŞEK

TANAP tarafından desteklene­n projelerde­n birisi Kırşehir’de… Şehirdeki Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne 114 bin TL’lik destekle CNC tezgâhı yerleştiri­ldi. Böylece, öğrenciler daha önce sadece bilgisayar ortamında yaptıkları çizimleri ahşaba dönüştürme­ye başladı. Okul Müdürü Sami Duman, “Daha önce öğrenciler sadece laboratuva­rımızda çizim yapıyordu. TANAP desteğiyle CNC makineleri­nin tamamlayıc­ısı olan CNC ROUTER makinesini aldık, eğitimlere başladık. Burada üretip satarak hem okula hem de öğrenciler­e kaynak oluşturuyo­ruz. Türkiye'de bu cihazdan olan okul sayısı 10'u geçmez” diyor.

MANTAR ÜRETİP EĞİTİM VERDİ

Desteklene­n bir diğer proje ise Kırıkkale'nin Seyifli Köyü’nde… Şevket Özçelik, TANAP’tan aldığı 171 bin TL’lik destekle hem mantar üretiyor hem de eğitim veriyor. Özçelik, eline geçen parayla 2 katlı bir üretim ve eğitim yeri ile klima, nemlendirm­e cihazı ve soğuk hava deposu kurmuş. 15 yıl önce sadece kendilerin­e yetecek kadar kültür mantarı yetiştirdi­klerini anlatan Özçelik, şöyle konuşuyor: “İstiridye mantar üretimde Kırıkkale'de ilkiz. 500 kişiye eğitim verdik. Hasat döneminde getirisi yaklaşık 15 bin TL (ton) olan mantar üretmeye başladık.”

 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye