Sabah

Anadolu’nun sanat potansiyel­i açığa çıktı!

-

Dünyanın en büyük e-ticaret platformla­rından biri olan Alibaba’nın kurucusu -ack Ma, en çok etkilendiğ­im konuşmasın­ı, geçen yıl Davos Ekonomik )orumu’nda yapmış ve tüm dünyaya önemli bir mesaj vermişti.

Ma özetle çocuklarım­ıza, çok yakın bir zamanda robotlar tarafından yapılacak olan işlerin eğitimini vermekten vazgeçmemi­zi istemişti. Jack Ma, “Değerlere önem verin. Çocukların­ıza kültür, sanat, spor, müzik eğitimi verin” diyerek eğitim sistemini de yeniden sorgulatmı­ştı.

Evet, Ma haklı. Dünyamızda yeteri kadar işadamı, sanayici, ekonomi uzmanı var. Daha da kötüsü sert tica ret savaşları yaşar hale gelmedik mi? Hepimizin daha çok sanata, iyiliğe ve güzel projelere ihtiyacı olduğu ise aşikar. Çünkü sanat iyileştiri­r.

Bir girizgahın bir sebebi var tabii. Önceki gün sanatsal etkinlikle­rin yer aldığı tarihi Galata 5um 2kulu’nun üç katına yayılan ve Türkiye’nin yeni nesil sanatçı platformu BASE tarafından ikincisi düzenlenen nefis bir sergiyi dolaştım.

Mardin’den Antalya’ya, Batman’dan .ayseri’ye, Muğla’dan Sakarya’ya, Adana’dan Erzurum’a kadar 20 şehirde 30 üni versiteden 4 gencin resim, seramik, video, heykel, yerleştirm­e, fotoğraf, baskı, cam ve grafik tasarım gibi pek çok farklı sanat dalında 105 yapıtı bir araya gelmiş. Güzel sanatlar fakülteler­inin o yıl mezun olan gençlerini­n katılabild­iği sergide, Derya <ücel küra törlüğünde “Bu, ben olabilir mi?’, “Bir evim var mı?”, “Düşlerim ger çek mi?” sorularına yanıt aranmış.

Batmanlı bir gencin geçen yılki sergide bir eseri satılınca, eline geçen parayla bir yıl yurtdışınd­a gidip eğitim aldığını Base’in kurucuları­ndan Aslı Boduroğlu’ndan öğreniyoru­m. Boduroğlu, imkânsızlı­kların üstesinden bu tarz projelerle çıkılabild­iğine dikkat çekiyor. Bu yıl sergilenen eserler den yüzde 60’ından fazlası benim dolaştığım gün, koleksiyon­erler, galeriler ve sanatsever­ler tarafın dan satın alınmıştı. Sergide birbirinde­n çarpıcı eserler var ve kimisi hakikaten bienal tadında. Ne yazık ki bugün son gün. İstanbul’da olanların vakit ayırmaları­nı tavsiye ederim.

Anadolu’nun sanat eğitimi alıp kendine yol çizmekte, imkân bulmakta zorlanan gençlerine nefis bir imkân sunan Base’i bu yıl Digilogue, .ale Grubu ve TEB Özel Bankacılık desteklemi­ş. Bu yıl başvurular da rekor seviyesind­e gerçekleşm­iş. 65 üniver sitenin 2018 mezunların­dan bin 200’e yakın başvuru olmuş. Base ayrıca 4 gün boyunca BASE Talks adı altında Türkiye’nin ağırlıklı kültür sanat ve mimarlık dünyasında­n 70 ismi panellerde bir araya getirmeyi başardı. Gençler için ufuk açıcı sohbetler olduğuna eminim. Anadolu’dan katılan genç sanatçı adayları bir hafta boyunca İstanbul’da ağırlandı. Biliyorum ki bu etkinlikle­re katılan genç mezunların başarısı güzel sanatlar fakülteler­inde okuyan binlerce gence de ilham kaynağı olacak. Ne güzel! selale NaGaN#saEaK FoP WU

SMS SK ya] ·ye J|nGeU TL M+

 ??  ?? Şelale KADAK
Şelale KADAK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye