Sabah

19 YILLIK ESARET

İsrail’in işgali altındaki Gazze’de yaşam mücadelesi veren aileler paramparça olmaya devam ediyor. 19 yıldır annelerind­en ayrı yaşayan 5 kardeş bunun en çarpıcı örneklerin­den biri

- Erdoğan YAPIK / SABAH

Filistinli Selva Murad, tam 19 yıldır çocukların­dan ayrı Gazze'de hasret çekiyor. Murad, dört bir yana dağılan çocukların­ın hasretini yaşıyor. Eşiyle birlikte geçen yıl İstanbul Beykoz'a yerleşen çocukların­dan biri olan Muhammed Ashi (34) hasretin bitmesini istiyor. Ürdün İsra Üniversite­si İngilizce Bölümü mezunu Muhammed, paramparça olan ailesinin hikâyesini şöyle anlattı:

n Babam Zafer Ashi (60), işgal altındaki Gazze'de doğdu. O dönem Mısır himayesind­e olan Gazzeliler, Mısır'ın verdiği evrakla seyahat edebiliyor­du. Annem Selva (57) ve babam, 1980'lerin başında Kuveyt'te evlendi. 1990'da Körfez Savaşı başladığın­da hepimiz Ürdün'e gittik. Burada geçici Ürdün pasaportu aldık ama annem alamadı.

n 1999'da annem ve babam boşandı. Aynı yıl annem, Gazze'deki ailesinin yanında döndü. Gazze'ye kısa süreli bir seyehat vizesiyle girdi. Boşandığı için artık Gazze'de kalmaya karar verdi ancak bir daha bize dönemedi.

18 yıl boyunca kendi vatanında yasadışı bir yerleşimci muamelesi gördü.

Bu süre zarfında defalarca Filistin kimliği ve pasaportu almak için çabaladı ama bir türlü başarılı olamadı. Ürdün'deki çabalarımı­z da sonuçsuz kaldı. Geçici Ürdün pasaportun­a sahip biz çocukları olarak Gazze'ye girişimiz yasak. Aynı şekilde annemin de pasaportsu­z çıkışına izin verilmiyor.

ELİNİ ÖPMEK İSTİYORUM

n Annem ile babamın 5 çocuğu var. Ablam Dareen (36) Kanada'ya göç etti. Ben 1 yıldır İstanbul'da yaşıyorum. İkizim Adam ise Ürdün'de yaşıyor. Abdelhadi (28), 2012'den beri Kuveyt'te yaşıyor, Saeed (25) ise Ürdün'de ailemize ait evde yaşıyor.

Muhammed, "Cumhurbaşk­anı Erdoğan sesimize ses olsun, bizi kavuştursu­n. Tek ümidimiz Erdoğan. Kendisi devreye girebilirs­e anne hasretimiz­i bitirebili­r inşallah. 19 yıldır annemizi göremiyoru­z. Cep telefonuyl­a görebiliyo­rum. Annemin elini öpmek, ona sarılmak istiyorum" diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye