Sabah

“Solcu” CHP’nin sağcı aşkı

-

Türkiye’nin ana muhalefet parti si CHP, İstanbul ve Ankara adayları nı açıkladı... Sürpriz yok, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğ­lu, aylar hatta yıllar önceden kafasına koyduğu iki ismi Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’nu partiye kabul ettirerek başkan adayı ilan etti.

Böylece her şeyin genel başkanın iki dudağı arasında olduğu gerçeğini CHP’liler bir kez daha tattı. Ama içlerine sin diremedile­r. Ankara ve İstanbul örgütlerin­de derin bir sessiz lik var ve heyecansız­lık had saf hada. Hepsi, ortaya çıkan tab lonun bir siyaset mühendisli­ği ürünü olduğunun farkında... CHP deyim yerindeyse tam bir siyasi çaresizlik içinde. Bu yüzden umut veren yeni bir siyasi yaklaşımla değil, sağcı lığı ve sağ siyaset dili kullanan siyasi aktör leri aday yaptı. Buna bir de gizli HDP ittifa kını ekleyin.

Yavaş’ın MHP’liliği zaten biliniyor. Aday sürecinde de “rozetsiz” olacağı nı söylemişti. İmamoğlu ise CHP genç lik kollarında­n gelmesine rağmen sosyal demokrat değil, “sağ” siyaset dili kullanı yor. Seçilmesin­in en önemli nedeni de bu. Ayrıca yeni yeni başlayan seçim kampanya sı da bunun üzerine kurulu. Daha ilk adım da başörtülü annesiyle ortaya çıkması bunu gösteriyor. Düşünseniz­e 95 yıllık tarihiy le övünen CHP, iki büyük şehirde CHP’li kimliğiyle bilinen bir aday çıkaramadı.

Anlaşılan CHP, Ekmeleddin İhsanoğlu ve en son “benim annem de kapalı” diyerek dindarları kazanacağı­nı sanan Muharrem İnce deneyimind­en hiç ders almamış...

Bu da kuşkusuz yeni bir hayal kırıklığı nın kapısını aralıyor. İlginçtir bu duruma şimdilik kimse de sesini çıkartmıyo­r. Bunun bir nedeni garanti ilçelerde belediye baş kanlığı beklentisi­yse bir diğeri de 1 Nisan sabahı yaşanacak yenilgi hesabıdır.

CHP içinde o hesabı yapan çok sayıda aktör ve grup var.

Peki bu ruh haline rağmen CHP’lilerin motivasyon kaynağı nedir? Onlara göre, ekonomik kriz giderek derinleşec­ek ve AK Parti’den kaçış hızla nacak. CHP, AK Parti’den kaçacaklar­ı sağ söylemli adaylarla çekerek, yerel seçimi kazanacağı­nı umuyor.

Oysa hesaba katmadıkla rı bir Başkan Erdoğan gerçeği var. O gerçekle Türkiye, küresel siyasette yeni bir döneme evi riliyor. Buna paralel ekonomi yönetimind­en, terörle mücade leye tarihinin en kararlı döne mini yaşıyor. Dünya ve bölge derin bir sıkışma yaşarken Türkiye’de süreci doğru yöne ten güçlü bir yönetim var ve bunun iç siyasete yansımama sı mümkün değil. Seçmen, şehrini kimin yöneteceği kadar, ülkeyi kim bu koşullar da daha iyi yönetir sorusuna cevap araya rak oy verecek.

Bu tabloya İstanbul’da Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ın geçmiş başarısı bir yana samimiyeti­ni ve sahiciliği­ni, Ankara’da ise Mehmet Özhaseki’nin yerel yönetim deki başarısını eklemek yeterli. Bugünden şu söylenebil­ir; önümüzdeki 31 Mart 2019 seçimlerin­de sürpriz değişim muhalefet cep hesinde yaşanacak.

“Olmadı Canan Hanım”

CHP’nin İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu’nun isminin açıklanmas­ının ardından il başkanlığı­na yaptığı ilk ziyaret, başta kendisi olmak üzere kimseyi memnun etmedi, çünkü bir hayli sönüktü. Ne örgüt vardı ne de heyecan... Düşünün CHP kendi içinden yetişen ve yapılan kamuoyu yokla malarında birinci gelen Muharrem İnce’yi, ikinci gelen ve İstanbul İl Başkanlığı­yla fenomen olan Gürsel Tekin’i geride bıra kıp adaylaştır­dığı İmamoğlu’nu, sunmak ta bile problem yaşadı. İmamoğlu, yaşadı ğı sıkıntıyı toplantı çıkışında CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğ­lu’na dönerek seslen dirdi:

“Olmadı Canan Hanım, böyle top lantı olmaz”

İstanbul’da çok sayıda ilçe başkanıy la kavgalı olan Kaftancıoğ­lu, acaba İstanbul seçimlerin­i nasıl yönetecek?

PaKPXW oYXr#sabaK FoP Wr faFebook FoP/PaKPXWoYXr

 ??  ?? MaKPXW Ö9ÜR
MaKPXW Ö9ÜR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye