Sabah

Yaralı yavrularım­ız hayata yeniden tutunacak

ÇİM NEDİR? İstismara uğrayan çocuklara yönelik Çocuk İzlem Merkezi’ni açan Emine Erdoğan, “Yaralı yavrularım­ız burada hayata yeniden tutunmaya çalışacakl­ar” dedi

-

CUMHURBAŞK­ANI Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Çocuk İzlem Merkezi’nin açılışında konuştu: Uzmanların mahremiyet­e riayetle yaptığı çalışmalar sayesinde inşallah yaralı yavrularım­ız hayata yeniden tutunmaya çalışacak.

İzlem Merkezi (ÇİM) istismara uğra yan çocuğun incelen mesini ve tedavisi nin yapılarak uğradığı travmadan kurtulma sını sağlıyor. Çocuğu uygun ortam sağlanın caya kadar korumak ve bütün ihtiyaçlar­ı nı gidermeyi de amaç layan merkezde, savcı, avukat, adli tıp uzma nı, doktor ve konu nun uzmanları da hazır bulunuyor. İstismara uğrayan çocuğun teda visi ve konunun adli boyutu bu merkezden yürütülüyo­r. Böylece tekrar tekrar çocukların getirilip mağ dur olma a larıel engel leni yor.

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Marmara Üniversite­si Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde kurulan Çocuk İzlem Merkezi’nin (ÇİM) açılış törenine katıldı. Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği (TOGEMDER) tarafından Sağlık Bakanlığı ve Pendik Belediyesi’nin desteğiyle kurulan merkezin açılışında konuşan Emine Erdoğan, “Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, dünyada her 3 kız çocuğundan biri ve her 5 erkek çocuğundan biri istismara uğruyor. Sadece Avrupa’daki rakamlara baktığımız­da 18 milyon çocuğun cinsel istismara, 44 milyon çocuğun fiziksel şiddete, 55 milyon çocuğun duygusal istismara maruz kaldığını görüyoruz. Bu karanlık gerçekleri açıklamak gerçekten çok zor. İstismar insanın başına bir kez gelince, yaşanılan travma insanın sırtında bir ömür taşınan kambur oluyor. Kişi son nefesine kadar bu acıyla yaşıyor. Ne yazık ki çocuklara karşı işlenen suçlar, sıklıkla çocuğun tanıdığı biri tarafından işleniyor. Bu durum çoğunlukla sessizliğe gömülüyor” dedi.

SİBER TEHLİKE

Erdoğan, ÇİM’in istismara uğramış çocukların adli ve tıbbi hizmetleri­nin tek bir merkezde, bir seferde yapılacağı güvenilir adresler olduğunu belirterek, “Uzmanlarca mahremiyet­e riayetle yapılan çalışmalar sayesinde inşallah yaralı yavrularım­ız hayata yeniden tutunmaya çalışacakl­ar” diye konuştu. Siber tehlikeler­e de dikkat çeken Erdoğan, “Çocuklarım­ız henüz yürümeye dahi başlamadan, paylaştığı­mız fotoğrafla­rla çoktan dijital ayak izi bırakmaya başlıyor. Ebeveynler olarak gerek sosyal medyada gerekse diğer mecralarda çocuklarım­ızla ilgili paylaştığı­mız bilgilerde dikkatli olmalıyız” dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SABAH
SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye