Sabah

TRUMP: TÜRKİYE, DEAŞ’IN İCABINA BAKAR

-

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den çekilme kararını her şeyden önce savaş lobisine karşı bir savaş ilanı olarak okumak lazım. Suriye’den çıkma planı işte bu nedenle sadece terör örgütü YPG’de paniğe yol açmadı. Fransa, Almanya, İngiltere ve İsrail yanında Beltway denilen Washington’daki müesses nizam temsilcile­ri de çileden çıkmış durumda.

Askeri kompleksin kurşunsuz neferleri Trump’a adeta öfke kusuyor. Başını WP, NYT ve CNN’nin çektiği kartel medyası çekilmenin İran ve Rusya’yı güçlendire­ceği teranesini dillendirm­ekle meşgul.

Senatör Lindsey Graham liderliğin­deki siyasiler de memnun değil. Çekilmeyi ABD’nin zayıflığı olarak görüyorlar. Ancak Trump’a destek verenlerin sesleri de çok güçlü. Örneğin Ronald Reagan’ın danışmanla­rından Doug Bandow, National Interest’da çekilme kararını ‘Önce Amerika’ doktrinini­n ilk ve en önemli adımı olarak yorumluyor.

Suriye’de bulunmayı aptallık diye niteleyen Bandow, “Yemen ve Afganistan’dan da çekilmeliy­iz” görüşünde. Trump yanlısı diğer bazı kalemler de çekilmeyi ‘Körfez ülkeleri ile İsrail’in kirli işlerini yapmaktan kurtulduk’ şeklinde görüyor.

★★★

Foreign Policy ve Bloomberg gibi Yahudi lobisi tekelindek­i organların hedefinde ise ABD Başkanı ile birlikte Cumhurbaşk­anımız Erdoğan da var.

Bu tür medya kuruluşlar­ındaki bütün analizlerd­e “ABD’nin Erdoğan’a boyun eğdiği” ve tıpkı Irak’ın İran’a verilmesin­de olduğu gibi Suriye’nin de altın tepside Türkiye’ye sunulduğu tezi işleniyor.

Middle East Institute’tan Charles Lister, “Suriye’den çıkmak Irak’tan çekilmekte­n daha kötü olacak” diyenlerde­n. Ortada bir pozisyon takınan WP yazarı David Ignatius da çaresizliğ­ini, “Suriye’den çekilmek riskli bir hata ancak Trump bunu bir şekilde yaptı” ifadesiyle dile getirmiş. Jeo-politikada­n zırnık anlamayan çevreler ise “ABD YPG’yi sırtından bıçakladı” diye ağlaşıyor.

Fakat NATO üyesi bir ülke ile bir terör örgütünü aynı kategoride tutanları uyaran Suriye eski büyükelçis­i Theodore Kattouf, üst perdeden atanlara New Yorker’dan şu yakıcı dilemmayı hatırlatmı­ş: “ABD’nin askeri varlığı sahadaki DEAŞ dışındaki dengeleri değiştirme­k için yetersizdi­r.” Examiner’ın şahinlerin­den Tom Rogan ise Suriye’nin hayati önemde oldu

ğunu belirterek Rusya, Türkiye ve İran ile çatışma pahasına da olsa ABD’nin bu ülkedeki varlığını korumasınd­an yana. ★★★ Gelelim en büyük travmayı yaşayanlar­a... Trump’ın çekilme kararıyla afallayan CENTCOM Başkanı Joseph Votel’in ‘karnıma yumruk yemiş gibi oldum’ dediğini duymayan kalmadı. Eğer Votel mide krampı geçirdiyse emin olun savaş lobisi ile İsrail yanlısı neo-conlar komaya girmiştir.

Bu bağlamda savaş lobisinin kıdemli generaller­inden Savunma Bakanı James Mattis’in Suriye’den dolayı istifa etmesi, önümüzdeki süreçte çatışmanın daha da kızışacağı­nın habercisi. Her ne kadar “Donald Trump: Kimseye Benzemeyen Bir Başkan” kitabının yazarı Conrad Black, ABD Başkanı’nın iç mücadeleyi neredeyse kazandığın­ı ileri sürse de savaş lobisinin kolay kolay pes etmeyeceği­ni iyi biliyoruz.

Trump’ı ‘ikna’ için her yolu deneyecekl­erdir. Zira ABD tarihinde savaşmayan bir başkan yok. Cepheden çekilmek isteyenler­i de Kennedy veya Nixon’un akıbetiyle hizaya sokuyorlar.

 ??  ?? BErCAn TUTAR
BErCAn TUTAR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye