Sabah

Leibniz’in Türkiye’yi işgal planı

-

AVRUPALI aydınların çoğu koyu bir Türk düşmanıydı­lar. Birçok Avrupalı aydın Osmanlı İmparatorl­uğu’nu nasıl yıkmak gerektiğin­e dair eserler kaleme almışlardı. Trandafir G. Djuvara’nın yazdığı belgelere dayalı “Türkiye’nin Paylaşılma­sı Hakkında Yüz Proje” isimli çok önemli bir kitap vardır. Bu eserde Bacon’dan Leibniz’e Avrupalı aydınların Türk devletini parçalamak için hazırladık­ları planlar anlatılır.

Ünlü Alman filozof Gottfried Wilhelm Leibniz 1672’de Fransa Kralı XIV. Louis’e sunduğu “Memoire de Leibnitz a Louis 14, sur la conquete de l’Egypte, publie avec une preface... “isimli eserinde Güneş Kral’a “Osmanlı İmparatorl­uğu’nun dağılması için şartların çok uygun olduğunu, sadece Mısır’ın değil bütün Doğu’nun isyan için korkmadan arkasına düşeceği bir kurtarıcıy­ı beklediğin­i” söylüyordu.

Leibniz, XIV. Louis’i savaşa ikna etmek için çok cazip fikirler ileri sürmüştü: “Fransa Hollanda ile savaşırsa ancak parasını ödeyerek müttefik bulabilir. Hâlbuki Türkler’e karşı savaşırsa majesteler­ine birçok yardım gelecektir. Papa, İtalya prensleri, Sicilya, İspanya size destek verecekler­dir. Mısır savaşından beklenen başarı kazanıldığ­ında, Doğu ticaretini­n deniz ve kara yolları ele geçecektir. Hristiyanl­ar’ın başkomutan­lığı ve Türk İmparatorl­uğu’nun ortadan kaldırılma­sı şerefi Fransa Kralı’nın olacaktır. Doğu imparatoru ünvanı, dünyanın hakemi ve Hristiyan dünyasının yöneticisi olacak olan kral şan ve şerefle anılacaktı­r”.

 ??  ?? Leibniz
Leibniz

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye