Sabah

Ekmeklerin­e yağ sürüyoruz

-

Çok anlattım, bir daha anlatayım... Suriyelile­r hakkında çıkan her patır tı “üzerinde uzun uzadıya çalışılmış hareketler”in bir parçası.

Mülteciler bir “mikser” gibi kullanılıy­or. Avrupa’da başarılı oldular. 2017 başından beri burada da çalı şıyorlar. Niçin? Yeni sosyal/siyasal tasnifler için.

Gaddarca bir söy lenti, mahalle ara sında bir kışkırtma ya da yılbaşı gece si Taksim’de Özgür Suriye bayrağı altında eğlenen gençlerin fotoğ rafının sosyal medya ya düşmesi gibi yollarla toplumda “karıştırıc­ı” bir etki yaratılıyo­r. Ortalık bulandırıl­ıyor.

Tartışmaya katılanlar için müthiş bir kısır döngü.

Suriyelile­ri spotların önüne getiren her olay bu “çalışma”yı yapanların ekmeğine yağ sürüyor.

Şu örneği düşünün...

Daha 2014’te mitinglerd­e İtalya bayra ğını gösterip “bu bayrak beni temsil etmez” diyen siyasetçi şimdi İtalya İçişleri Bakanı ve kamuoyunda popülarite­si sürekli artıyor. Peki nasıl oldu?

Birileri (en başta Steve Bannon ve ekibi) ona “Sen kuzey İtalya’nın bağımsızlı­ğı hikayesini bırak, orada çıkış yok, doğ rudan mülteci karşıtlığı­na odaklan, iktidar senindir!” dedi. Nitekim, öyle de oldu. Hiç şansı olmayan Salvini şimdi ortalı ğı kasıp kavuruyor. Üstelik bu siyasi başarıya resmi rakamlara göre sadece 355 bin mül teci bulunan bir ülkede ulaştı. (Gayrıresmi rakamlara göre 700 bin.)

Orası İtalya, orası Macaristan, orası Almanya deyip geçmeyin! (Galiba Ankara’da da meseleye böyle bakıp hafife alanlar var.)

Oysa özellikle İyi Parti üzerinden ciddi bir çalışma yapılıyor. Mülteciler meselesi hassas konu. Bir kıvılcımın nasıl büyük yangınla ra yol açabileceğ­ini unutuyor muyuz?

Valiler, emniyet müdürleri bu konuda kışkırtmal­ara karşı çok dikkatlile­r. Birçok olay o sayede başlamadan önleniyor.

Ama siyaset dili başka!

Mülteci (Suriyeli) karşıtlığı yalanlar üze rinden epeyce yol aldı.

Kazanamazl­ar ama üzerler.

Bunu bilerek hareket etmek gerekiyor.

 ??  ?? Haşmet BABAOĞLU
Haşmet BABAOĞLU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye