Sabah

Enflasyon aralıkta % 20.3’e indi

-

EKONOMİSTL­ER,

ayındaki kur saldırısın­ın ardından ekimde yüzde 25.24’e kadar yükselen enflasyond­a, kasımda başlayan düşüş aralıkta da devam etti. Yeni Ekonomi Programı (YEP) çerçevesin­de başlayan dengelenme sürecinin ardından otomotiv, beyaz eşya ve mobilyadak­i vergi indirimler­i, Enflasyonl­a Topyekun Mücadele Programı, TL’deki değer artışı ve petrol fiyatların­daki sert düşüşle, kasımda yüzde 21.62’e inen yıllık enflasyon, aralıkta ise yüzde 20.3 ile YEP’teki yüzde 20.8 hedefinin altına geriledi.

10 YILIN DÜŞÜŞÜ

Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) aralıkta giyim ve ayakkabı ile akaryakıt fiyatların­daki düşüşün etkisiyle ulaştırma grubu öncülüğünd­e beklentile­rin yüzde 0.4 ile beklentile­rin üzerinde azaldı. Son 10 yılın en düşük aralık ayı enflasyonu gerçekleşi­rken, çekirdek enflasyon göstergele­ri olan B ve C endeksleri sırasıyla yüzde 0.37 ve 0.45 düşerek 16 yılın en büyük aralık ayı düşüşüne imza attı. Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi de aralıkta yüzde 2.2 ile 10 yılın en büyük aralık ayı düşüşünü yaşadı. Ekimde yüzde 45.01 olan, kasımda 38.54’e inen yıllık ÜFE, aralıkta yüzde 33.64’e geriledi.

Aralıkta en fazla düşüş gösteren grup yüzde 4.08 ile giyim ve ayakkabı oldu. Aralıkta en yüksek fiyat artışı, yüzde 36.82 ile patlıcanda, en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 17.64 ile portakalda gerçekleşt­i. Gıdada geçen yıl fiyat artışı en yüksek ürün yüzde 184 ile kuru soğan, fiyat düşüşü en yüksek ürün ise yüzde 23 ile limon oldu.

 ??  ?? ULAŞTIRMAD­A İKİ AYDA
ULAŞTIRMAD­A İKİ AYDA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye