Sabah

300 milyon liraya iade!

-

FETÖ şirketleri­nin birer birer eski sahiplerin­e iade edilmesi kararla rı toplum vicdanını yaralamaya baş layınca meseleyle ilgili birkaç kelam ettim. Hatırlarsı­nız, o yazılardan birinde İzmir’de ömürlerini FETÖ’ye adayan işadam ları Ahmet Küçükbay ve Abdullah Kavuk’un durumunu da yazdım. Peki örgütün finan sörü dediğimiz bu işadam larının şirketleri nasıl oldu da iade edildi?

Gelin konuyla ilgi li edindiğim yeni bilgileri paylaşayım…

Malum dosya

İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde… Orkide Yağları ve Küçükbay Şirketler Grubu’nun sahibi Ahmet Küçükbay tahliye oldu, şirketle rindeki yönetim kayyumları denetim kay yumlarına çevrildi, bir kısım mal varlığı da iade edildi. Kavuklar Şirketler Grubu’nun sahibi ve Gediz Üniversite­si’nin Mütevelli Heyeti eski Başkanı Abdullah Kavuk halen tutuklu… Ancak onun da şirketle rinde benzer durum yaşandı.

Elime geçen belgelere göre, İzmir’de FETÖ’nün ‘Babalar Grubu’yla ilgili MASAK bir rapor hazırlıyor. Bilirkişil­er Küçükbay’ın 668 milyon TL’lik mal varlığının yüzde 73’ünün temiz, yüzde 27’sinin FETÖ kaynaklı (85.6 milyon TL+2.1 milyon euro+14.2 milyon dolar) olduğunu tespit ediyor. Mahkeme de o günkü kurlarla 200 milyon TL’yi bulan paranın müsaderesi­ne (devlete geçme) karar veriyor. Bilirkişi, Kavuk’un 675 milyon TL’lik mal varlığının yüzde 85’inin temiz, yüzde 15’inin FETÖ kaynaklı olduğu (79 milyon TL+1.5 mil yon dolar+259 bin euro) tespitini yapıyor. Yine o günkü kurlarla 100 milyon TL olan o paraya da devlet el koyuyor.

Küçükbay ve Kavuk’un mal varlıkları­nın yüzde 51’inden fazlasının temiz olduğuna kanaat getirilinc­e de bu şirketler eski sahip lerine iade ediliyor. Yönetim kayyumluğu da denetim kayyumluğu­na geçiveriyo­r.

Bu arada ‘etkin pişmanlık’tan yararlanar­ak serbest kalan Küçükbay’ın örgütün 84 ismini ifşa ettiği, mahkemeye bazı dosyalar sunduğu söyleniyor.

Her şey iyi hoş da anlamadığı­m bazı noktalar var. Mal varlıkları­nı ‘temiz’ veyahut ‘kirli’ diye nasıl sınıflandı­rdılar? Şimdi bu işadamları ‘kısmi’ günah işlemiş mi oluyor? Bu şirketlere Boydak ve Naksan’daki gibi müsadere kararı çıkarılama­z mıydı?

Dilek GhNGÖR

SON NOKTA

dilek.JunJor#sabaK.com.tr

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye