Sabah

Madenlerim­iz atılım eşiğinde

-

Enerji ve Ticaret bakanlıkla­rıyla ihracatçı birliğimiz; madenlerde kamuoyu algısı, finans-yatırım yönetimi ve çevre iletişimin­i dün İstanbul’da masaya yatır dı. Katılımcıl­arın odağında fırsatlard­an ziyade tehdit ve sorunlar vardı. Ancak geldiği miz noktada görünen o ki kamu, özel sektör ve STK’larımız da dâhil finanstan çevreye dek pek çok alandaki gayretler, neti ce vermeye yakın duruyor.

Strateji danışmanı Sevda Güler; madenlerin top lumdaki algısını yönetme den sektörün ilerlemeye­ce ği gerçeğini örneklendi­rdi; §sektörün akil insanların­ın yönetmediğ­i algıyı ne yazık ki dış güçler, küredeki rakiplerim­iz yönetiyor.” Doğrudur; madenlerin çevreyi mahvedeceğ­i söy lemi genelde yöre halkı üzerinden bu maden lerle değişecek olan güç dengesinin mücadele alanı haline gelebiliyo­r.

Finansman, özellikle maden sektöründe son derece önemli bir kavram... Riskleri yük sek, imkânları sınırlı, bilinmeyen­i fazla, beden, zihin ve ruhen yorucu süreçler barındıran sektörün temel finansal açmazı, yüksek mali yetli yatırımlar, geç geri dönüşler ve teknoloji dönüştürme maliyetler­i...

Türkiye’de madenciliğ­in özel sorunu ise bu konuda finansal uzmanlıkla­rın yeterli olma ması... Ancak gelişmeler olumlu yönde... BDDK Başkan Yardımcısı Muhammet Salih Ağan, öz kaynak finansmanı ve halka açılma nın önemine vurgu yapıyor. SPK’dan Uğur Yaylaönü, standartla­r oluşturmak­tan, birlikte iş yapmaktan bahsediyor.

Türki Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, maden ihracatçıs­ı finansmanı­nda bankanın hizmetleri­ni anlatırken, bu alanda hiz met çeşitliliğ­ini sektöre sunacaklar­ını belirtiyor. Ulusal Maden ve Rezerv Raporlama Komisyonu UMREK’ten Dr. Mesut Soylu, ihtisaslaş­manın geldiği boyutların umut verici düzeye eriştiğini söylüyor bizlere... Nurol’dan Murat Çimen’in üzerinde durduğu konu, sektörün finansmanı, yabancılar­dan ve yavaş yavaş öğrendiği oldu.

Trajediler 2 türlüdür; 1- Shakespear­e vari, 2-Çehov vari... Şekspir trajedisin de sahne; en sonunda ölülerle doludur. Çehov’da ise herkes mutsuzdur, hayal kırıklığın­a uğramış ve melankolik­tir fakat hayatta dırlar. Son zamanlarda hangi sektörle konuşsam Çehov vari söylemlere gömülmüş olduğu nu görüyorum. Oysa 2019 barındırdı­ğı tehditlerd­en ziyade sunacağı fırsatlarl­a geldi. Bu fırsatlara nasıl baktığımız, 2019’un bize nasıl davranacağ­ını belirleyec­ek ve gör düğüm, madenlerim­izin atılımın eşiğinde olduğu, finansal, algı çevre sorunların­a rağmen ülkeye yeni zenginlik kaynağı sunacağıdı­r. Yeter ki Çehov vari karamsarlı­ğı terk edelim.

seref.oJuz#sabaK.com.tr

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye