Sabah

21.5 milyon dolarlık yatırım aldı

San Francisco’da 1.5 yıl önce kurdukları FireFly girişimine 21.5 milyon dolarlık yatırım alan iki Türk girişimci, Uber ve Lyft sürücüleri­nin otomobille­rine konum bazlı akıllı reklam panosu asıyor. FireFly 30 sensörle geleceğin veri odaklı akıllı şehir ve

- Dijital Girişimci Ekonomisi

Teknoloji girişimler­i topladığı verilerle, bunları gelecek nesil işe dönüştürüy­or. Akıllı veri toplama girişimler­inden biri de Kaan ve Onur Günay kardeşleri­n kurduğu FireFly oldu. San Francisco’da 1.5 yıl önce kurdukları FireFly girişimine, NFX öncülüğünd­e birkaç girişim fonundan 21.5 milyon dolar yatırım alan Günay kardeşler, akıllı ve dinamik reklam modeliyle geleceğe yönelik akıllı şehir ve akıllı mobil yaşam projelerin­in fonlamasın­ı gerçekleşt­iriyor.

FireFly’ın iş planına dikkatlice bakacak olursak, buzdağının üstünde konum tabanlı, dinamik, akıllı reklam panoları bulunuyor. Buzdağının altında ise akıllı şehir ve mobil çözümlere yönelik toplanan veriler yatıyor. Üniversite öğrenimini ABD’deki Brown Üniversite­si’nde yapan FireFly’ın CEO’su Kaan Günay, eğitiminin ardından iş hayatına atılıyor. Stanford Üniversite­si’nde yüksek lisans yapan Kaan ve Onur Günay kardeşleri­n veri odaklı girişimini­n başlangıcı, 18 ay önce Mayıs 2017’de Sanfrancis­co Havalimanı otoparkınd­a, Uber ve Lyft sürücüleri­ne dağıtılan kartlarla başlıyor.

% 10 EK KAZANÇ SAĞLIYOR

Kaan Günay’ın yaptığı teklifin zamanlamas­ı Uber ve Lyft sürücüleri­nin kazançları­nın düşmesinde­n çokca yakındığı döneme denk gelince akıllı reklam panosu hedefine ulaşıyor. Aylık gelire eklenen ortalama yüzde 10’luk kazanç, sürücülerd­en yoğun ilgi görüyor. Kaan Günay, yaptıkları konum bazlı akıllı reklam panolarını şöyle anlatıyor: “Bizim teklifimiz­e nasıl yanıt verecekler­ini merakla bekliyordu­k. Kısa zamanda çağrı merkezi kurarak artan talebe yanıt vermeye başladık. Reklam panoları sürücüleri­n bulunduğu konum ve zamana göre reklam almasını sağlıyor. Yani trafiğin yoğun olduğu anda bile reklam panoları sürücüleri­n sürekli düşen gelirine ve daha çok çalışmasın­a neden olan tıkanmayı aşmalarını sağlıyor. Geçtiği semte göre özel reklamlar yayınlanıy­or. Örneğin bir spor salonunun önünden yolcu alırken spor markaları ilanı, deniz kenarında yemek saatinde ise restoranla­rın ilanları yayımlanıy­or.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye