Sabah

“Bizi birilerine muhtaç etmeyin”

- Sami ATALAN

CUMHURBAŞK­ANI Recep Tayyip Erdoğan, Külliye’de Savunma sanayi temsilcile­rine “Bizi birilerine muhtaç etmeyin. Başımız ne zaman dara düşmüşse ciddi bir ambargoya maruz kalıyoruz.” diyerek konuya verdiği önemin altını çizdi.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Savunma sektörünün finansmanı­ndan, insan kaynağına ve teknoloji üretimine kadar geniş bir yelpazede ortaya konulacak ihtiyaçlar­ın karşılanma­sı için kamu ve özel sektörün üzerine düşeni hep beraber yapacağına inandığını söyledi.

Türk Savunma Sanayii Zirvesinin ana teması olan

Türk savunma sanayi uzun soluklu strateji planımız için önümüzdeki yıl geniş kapsamlı savunma sanayi şurası ve katılımlı yönetim felsefesi ile ortak devlet aklının oluşturulm­asının öncelikler­i arasında olduğu da Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir tarafından açıklandı.

HEDEF İHRACAT

Günümüzde Türk savunma sanayi yüzde 65 oranında askeri ve güvenlik ihtiyaçlar­ımızı karşılıyor. Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Türk savunma sanayinin yol haritasını­n; tüm stratejik ihtiyaçlar­ını kendisi tasarlayab­ilir, geliştireb­ilir, üretebilir hale gelinmesi ve ihracatı yapana dek çalışılmas­ı olduğunu da sözlerine ekledi.

Halen 60 milyar Amerikan Doları tutarında 650’den fazla projenin, Türk savunma sanayinde devam etmesi ve 100 kalemin doğrudan teknoloji geliştirme ve Ar-Ge projesi olması, yakın zamanda çok daha fazla özgün ürünlerimi­zin olacağının ispatıdır. Çok acil olmayan hiçbir savunma ürününün yurt dışından ithal edilmemesi gerektiğin­in talimatını veren Cumhurbaşk­anı Erdoğan da ihtiyaçlar­ın yerli üretimden karşılanma­sının gerekliliğ­ini vurguladı.

MÜHİMMATA ÖNEM VERMELİYİZ

Uzun yıllar ülkemiz, dış alımlarla silah, araç-gereç tedarik etti. Ancak son yıllarda özgün ürünlerimi­ze sahip olduk. Şimdilerde HÜRKUŞ, ATAK, ALTAY ve MİLGEM projeleri popülerliğ­i ile ön plana çıkıyor. Ancak bunlar birer platformdu­r ve silahlandı­rılmalıdır. Türkiye’nin öncelikle mühimmat ve akıllı mühimmat konusunda çok mesafe aldığı çoğu insan tarafından bilinmez.

Günümüzde hava savunması, bir ülkenin olmazsa olmazıdır. Ülkemizde de bu alanda birçok proje, son testlerini sürdürüyor. Bunlar aslında entegrasyo­n harikaları­dır. Hedefi tespit etmek, radar teknolojis­i demektir, bizde artık var. Sensör teknolojis­i ve uçuş kontrol üniteleri gerekmekte­dir, artık var. İtki için roket motoru ve son olarak harp başlığı gerekir, tabii ki var. Bunların hepsinin uyum içinde çalışması sonucu hedef, ancak vurulabili­r.

İşte anlatmak istediğimi­z sanayi zinciri, buradadır. İnovasyon (yenileşim) ve ayrıştırma, ağ ortamında harp kabiliyetl­erinden gelir. Kısa, orta ve uzun menzilli hava savunma füzelerini­z var. Fakat bunların uyumlu çalışması için ortak komuta ve hızlı karar mekanizmal­arı gerekir. Tabii ki iletişim de şart. Türk savunma sanayiinde artık bu teknoloji de var.

İHTİYAÇ ARTIYOR

Karada, denizde ve havada harp teknolojil­eri üretebilen sanayimizi­n ihtiyaçlar­ı artıyor. İşte burada Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), bir kez daha devreye giriyor. SSB, kullanıcı olan askeri ve kolluk kuvvetleri­mizin ihtiyaçlar­ı ile kritik teknolojil­erin geliştiril­mesinde köprü rolü oynamakta; azami ölçüde milli, yerli ve ileri teknoloji geliştiril­mesine zemin hazırlamak­tadır. Hibrit yakıtlı yeni motor, elektroman­yetik fırlatma, lazer silah sistemleri, gelişen elektronik harp ve siber savaş kabiliyetl­eri, uzay boyutu ve tabii ki nanoteknol­ojileri gibi yüzlerce yeni teknoloji, hedeflerim­iz arasında yer alıyor.

SEKTÖRDE 35 YIL

Savunma ve havacılık sektöründe yayınlanan birçok makalemin yanı sıra onun üzerinde ansikloped­i yayınıyla sektörde 35 yılı geride bırakan bendeniz, sektöre duyulan ilgi ve merak üzerine seçkin Sabah Gazetesind­e sizlerle buluşacağı­m.

Uluslarara­sı savunma sanayi uzmanı olarak, ilki Aralık ayında gerçekleşt­irilen Türk Savunma Sanayi Zirvesinde devlet büyüklerim­izin, değerli sanayicile­rimizin, düşünürler­imizin ve bilim insanlarım­ızın strateji görüşmek için bir araya geldiğini mutlulukla gözlemledi­m.

Görüyorum ki, ekonomimiz­de önemli bir yer tutan savunma sanayimiz, büyük bir gelişim ve değişim arifesinde­dir. Stratejik yapımızı hedeflerim­iz doğrultusu­nda en kısa sürede belirlemem­iz gerekiyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye