Sabah

Göç mü ediyorlar, yoksa Türkiye’den kaçıyorlar mı?

- mbarlas#sabah.com.tr facebook.com mehmetbarl­as.sabah

6onunda New York Times da, Türkiye’den yurt dışına göç eden ler konusuna girmiş. Gazeteye göre “Ülkenin kuruluşund­an bu yana ilk kez, kültür ve iş haya tına yön veren üst sınıf aile ler Türkiye’yi terk ediyor”muş. Habere göre çok sayıda kişi de Yunanistan, Portekiz ve İspanya’dan mülk alma yoluyla da Türkiye’den göç etmiş.

Gelenler ve gidenler

Göç tabii ki sade ce Türkiye’den yurt dışına olmuyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerind­en ve medya yansıma larından derlenen bilgilere göre, 2017 yılında yurt dışından Türkiye’ye göç eden kişi sayısı yüzde 22,4 artış göste rerek 466 bin 333 kişiye ulaştı. Buna karşın, Türkiye’den göç eden kişi sayı sı da yüzde 42,5 artarken, 253 bin 640 kişiye erişti.

Milyoner Türkler

New York Times’ın habe rinde, “Küresel Varlık Göçü İncelemesi”nin (Global Wealth Migration Review) Türkiye’ye ilişkin verileri de vardı. Buna göre 2016 ile 2017 yılları arasında, Türkiye’nin var lıklı diliminin yüzde 12’sine denk gelen, en az 12 bin dolar milyoneri, servetleri ni yurt dışına aktarmış. AfrAsia Bankası tarafından hazırlanan “Küresel Varlık Göçü İncelemesi” raporuna göre, bu varlıkları­n çoğu Avrupa ve Birleşik Arap Emirlikler­i’ne taşınmış.

Neden gidiyorlar

Şunu öncelikle vurgulamal­ıyız. Bu tür haberleri okurken, hemen tepki gös terip “Bunlar zaten bize düşman” demek yerine, Türkiye’den yurt dışına göç edenlerin sayısındak­i artışın neden lerini anlamaya çalışmalıy­ız. Çünkü bu yurt dışı göçler sadece Türkiye’deki siyasi ortama tepki gösteren ve kendile rine “Beyaz Türk” denilenler­den oluş muyor.

Çeşitli göçmen türleri

Bielefeld Üniversite­si’nde dokto ra yapan Alisait Yılkın Almanya’ya göç eden Türkler üzerinde bir araştır ma yapmış ve bunların altı kategori de ele alınması gerektiğin­i söylemiş ti. Gazeteduva­rcom.da yayınlanan bu araştırmay­a göre Türkiye’de iş ve hukuk güvencesin­in yokluğunda­n yakı nan “Milyoner Göçmenler” yanında, bir bildiriye imza atmalarınd­an dola yı işlerini kaybeden veya kaybedeceğ­i ni düşünen “İmzacı göçmenler” de vardır. Ayrıca 15 Temmuz 2016’daki darbe kalkışması ertesinde kaçan “Cemaatçi Göçmenler”yanında “Gayrimüsli­m Göçmenler” de önemli sayılardad­ır.

Anlamalıyı­z

Yakın ve uzak tarihin her dönemin de hem göç alan hem de göç veren bir ülkeyiz. Nitekim şu anda sadece Almanya’da 4 milyonu aşkın Türk göç men var. Yani yurt dışına göçün olum suz nedenlerin­i anlamaya çalışırken, olayı tüm boyutlarıy­la görebilmel­iyiz.

 ?? Mehmet BARLAS ??
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye