Sabah

Savaştan kaçanlar mı hain parayla kaçanlar mı?

-

Son yıllarda Türkiye’ye yönelik algı ope rasyonları­na sinsi biçimde bir yenisi daha katıldı; Türkiye terk edili yor. Bu aslında 2013’ten sonra içeriden ve dışarı dan Türkiye’ye yöneltilen terör dahil çok yönlü kuşat manın bir par çası olarak hep devredeydi ve ne zaman terör ve darbe dahil yapılan saldı rılar hüküme ti düşüremedi­y se o propaganda hemen kullanı ma sokuluyord­u;

“Bu iş olmuyor, bu ülkede artık yaşanmaz”

Kimi İstanbul’dan İzmir’e kaçışı imrenerek anlatıyor kimi de Avrupa başkentler­inde alınan evler den övgüyle söz ediyordu.

Bu sinsi operasyon, muhalefet cephesinde ve medyanın bir kısmında da karşılık buluyor hatta içten içe sevinçle karşılanıy­ordu. Çünkü akılları sıra iktida ra karşı kullanılac­ak güçlü bir argümandı bu... Oysa çok etkili olduğunu san mıyorum ama bu durum, iktidardan çok muhalefe tin çaresizliğ­iyle ilgili bir durumdu. Bunun üzerinden siyaset yapmak da o çare sizliğin göstergesi­ydi.

Olayla ilgili aynı gün lerde Sabah’ta Dilek Güngör’ün “MaltaSA” haberi, New York Times’ın ise “Türkiye’den kaçan lar” haberi sözünü etti ğim algı operasyonu­nun bir parça da olsa etki li olduğunu gösteriyor. MaltaSA haberinin muha tapları, Türkiye’nin sanayi ci ve bankacı ailesi neden Malta vatandaşlı­ğı alır doğ rusu akıl alır gibi değil. Herhalde bir açıklamala rı olacak. Ama Amerika’nın New York Times gazetesi nin niyeti belli; Türkiye kar şıtlığını sürdürmek. Bunun için eğer doğruysa ülkesi ni terk eden “12 bin dolar milyarderi” iyi bir malze me...

Gazetenin birkaç tespiti nin altını çizmek gerekiyor.

Gazete Türkiye’den kaçışı iki iddiaya dayan dırıyor: “Kayırmacıl­ık ve otoriterle­şme...” Bu da inanılır gibi değil, 12 Eylül faşist darbesi kar şısında susan, 90’larda ki faili meçhul cinayet leri görmezlikt­en gelen, FETÖ’nün 15 Temmuz darbesini alkışlayan milyar derler, o kadar “dürüst ler” ki “kayırmacıl­ık”tan ve o kadar demokratla­r ki “otoriterle­şme”den rahatsızla­r.

Gazete bu tespiti yap tıktan sonra onları “sürü” ilan etmeyi de ihmal etmiyor ve şöyle diyor: “Erdoğan’ın vizyonu na hararetle karşı çıkan Türkler, yete neklerini ve varlıkları nı da alarak, sürüler halin de ülkeyi terk ediyor”

Bu ayıp onlara yet mez ama işin en garip tara fı bu “sürü ler” ve onlara des tek veren ler, “otoriterle­şme”ye karşı çıkmayı hak görüp kaçarken, iç savaş gibi çok daha kanlı bir süreç nede niyle ülkesini terk eden Suriyelile­ri “hain” ilan etmeleri...

Sahi küresel cellatla rın, eli kanlı diktatörün ve terör örgütlerin­in yakıp yık tığı Suriye’den kaçanlar mı hain yoksa bu ülkede elde edilen serveti yabancı ülke lere kaçırıp keyif süren ler mi?

Tabi Suriyelile­r veya savaştan kaçan mülteci ler ne onların ne de New York Times’ın umurun da. Özellikle Times bir algı operasyonu yürüt tüğü için umursamama sı doğal. Onun işi bu, göre vini yapıyor. Ve öylesine ustaca yapıyor ki, AfrAsia Bankası tarafından hazır lanan Küresel Varlık Göçü İncelemesi raporundan aldığı şu cümleyi deyim yerindeyse bir tehdit olarak haberin içine yerleştiri­yor:

“Eğer tarihte, ülke lerin yaşadığı önem li yıkımlara bakılırsa, bu yıkımların öncesin de varlıklı insanların o ülkeden göç ettiği görü lür”

Murat Ülker’in cevabı

Times’ın haberinde Türkiye’nin önemli firmala rından Ülker grubu ve pat ronu Murat Ülker’in de adı geçiyor. Birkaç kez ken disiyle de görüştüğüm­de bu tür söylentile­ri reddeden Ülker’in bu habere nasıl tepki vereceğini doğrusu merak edip, danışmanla­rın dan birini aradım. İngilizce ve Türkçe bir cevap hazır ladıkların­ı söyledi. Cevabın özeti şu; “Haber doğru değil. Yıldız Holding, 60 bin çalışanını­n 45 bini Türkiye’den olan yüzde yüz Türk aile şir ketidir. Türkiye’den çıkma çabası da en hafif tabirle art niyetli siyasi yorumdur.”

 ??  ?? MaKPXW g9hR
MaKPXW g9hR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye