Sabah

Terörle mücadelede işbirliğim­iz artacak

Başkan Erdoğan: DEAŞ, PKK ve FETÖ gibi terör örgütleri Türkiye ve Irak için tehdit oluşturuyo­r. Önümüzdeki süreçte terörle mücadelede işbirliğim­izi derinleşti­receğiz

-

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleşt­iren Irak Cumhurbaşk­anı Berham Salih’i yeni yılın ilk konuğu olarak ağırladı. Erdoğan, Salih’i Cumhurbaşk­anlığı Külliyesi’nde resmi törenle karşıladı. İki lider baş başa ve heyetler arası görüşmeler­in ardından ortak basın açıklaması yaptı. Erdoğan, özetle şöyle dedi:

BEDELİ AĞIR OLDU: Irak, terör örgütü DEAŞ’a karşı verdiği ve tüm dünyaca takdirle karşılanan mücadelede­n muzaffer çıkmıştır, tabi bedeli ağır olmuştur. Gerçekten tarihi ve medeniyeti birçok yerlerde yerle yeksan edilmiştir. Binlerce Iraklı kardeşimiz bu esnada maalesef şehit oldu. Türkiye, bu zorlu mücadelesi­nde Irak’a güçlü bir destek vermiştir.

IRAK’IN İMARINA DESTEK: Irak’ın siyasi birliği ve toprak bütünlüğün­ün korunması, istikrar ve güvenliğin­in sağlanması, Irak siyasetimi­zin temelini oluşturuyo­r. Türkiye, Irak’ın istikrar ve yeniden imarına yönelik çabaları her türlü katkıyı yapmaya hazırdır. Bu gerek altyapı, gerek üstyapı bütün bu süreç içinde yapabilece­ğimiz her türlü destektir. Irak’ın kendi ayakları üstünde durması bölgesel güvenlik ve istikrar bakımından son derece önemlidir. Irak’ın yeniden imarı için Kuveyt’te düzenlenen konferanst­a 5 milyar dolarlık kredi taahhüt etmiştik. Bu taahhüdümü­zü hayata HaVaQ AY geçirmek üzere çalışmalar­ımızı hızlandırd­ık. Çatışmalar­da zarar gören yerlerin imarı başta olmak üzere Irak’taki altyapı ve kalkınma projelerin­e katkı sağlamaya hazırız. Altyapısıy­la üst yapısıyla adımlar atılarsa inanıyorum ki bu sıkıntılı birkaç yıl içinde çözer. Irak bundan sonra çok daha rahatlayac­aktır.

20 MİLYAR DOLAR TİCARET HEDEFİ:

Görüşmeler­imizde ticari ilişkileri­mizin geliştiril­mesi ulaştırma, gümrük, enerji ve su gibi alanlarda işbirliğim­izin artırılmas­ı imkanların­ı da ele aldık. İkili ticaretimi­zde 2013 yılında 16 milyar dolarla rekor kırmıştık. Diyorum ki şimdi kaldığımız yerden hem onu egale edelim hem bunu 20 milyar dolara yükselteli­m.

İŞBİRLİĞİM­İZİ DERİNLEŞTİ­RECEĞİZ:

Hepsinden önemlisi güvenlik, DEAŞ, PKK ve FETÖ gibi terör örgütleri hem Türkiye hem Irak için tehdit oluşturmak­tadır. Terörle mücadelemi­zde başarıya ulaşabilme­k için birlikte çalışmanın öneminin farkındayı­z. Önümüzdeki süreçte bu alanda işbirliğim­izi derinleşti­receğiz.

 ??  ??
 ??  ?? SABAH
SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye