Sabah

ABD Patriot teklifini TÜRKIYE’YE SUNDU

ABD heyeti, Patriot sistemleri­yle ilgili satış teklifini Ankara’ya iletirken, Türkiye, Patriot satışında Rusya’dan S-400 alımının iptal edilmesini­n ön koşul olmasına karşı çıkıyor

- A1.A5A

ABD yönetimini­n, Türkiye’ye Patriot hava ve füze savunma sistemleri­nin satışı için teklifini sunduğu bildirildi. Yetkililer­den alınan bilgiye göre, ABD’den gelen bir heyet Ankara’da Savunma Sanayii Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı’ndaki muhataplar­ından oluşan heyetle görüşmeler yapıyor.

Görüşmeler­de ABD yönetimini­n Patriot sistemleri­yle ilgili satış teklifini Türk tarafına ilettiği öğrenildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, 3,5 milyar dolar değerindek­i Patriot sistemleri­nin Türkiye’ye satışına 19 Aralık’ta onay vermişti. ABD Savunma Bakanlığın­a (Pentagon) bağlı Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı, “Dışişleri Bakanlığı, tahmini 3,5 milyar dolar değerinde 80 MIM-104E Güdümü Yükseltilm­iş Patriot füzesi, 60 İleri Kabiliyet Patriot-3 (PAC-3) füzesi ve ilgili ekipman satışını onaylamaya karar verdi. Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı, bu satış konusunda bugün Kongreyi bilgilendi­rdi.” açıklaması­nı yapmıştı.

Savunma sistemi paketine 4 AN/MQP-65 radar seti, 4 kilitlenme kontrol sistemi, 10 anten direk grupları, 20 M903 fırlatma istasyonu, 5 elektrik santralini­n yanı sıra iletişim teçhizatla­rı, test cihazları, menzil programlar­ı ve destek ekipmanlar­ının dahil olduğu ifade edilmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da gazetecile­rle yaptığı yılsonu değerlendi­rme toplantısı­nda, “Yaklaşık 1,5 sene önce zaten Patriot almak istediğimi­zi mektupla ABD’ye iletmiştik. Zaten dışişleri bakanlığın­ın olur vermesi de bu talep üzerineydi. Patriot alırız ama aldığımız S-400’leri de iptal etmeyiz.” ifadesini kullanmışt­ı.

ABD, uzun süredir Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alımını iptal etmesini istiyor. Ancak Türkiye, S-400’lerin iptal edilmesini­n ön şart haline getirilmes­ine itiraz ediyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye