Sabah

Türkiye, sınırında Suriyelile­ri görmek ister

- burhanetti­n.duran@sabah.com.tr Burhanetti­n DURAN

Bu yıl Suriye’yi daha yoğun konuşacağı­z. Hem ABD’nin çekilme kararının etkileri hem de Türkiye’nin artacak angajmanı sebebiyle. Suriye deyince, kamuoyunun ilgisi açısından birbiriyle bağlantılı üç konu var: YPG’nin kaderi, ılım lı muhalefeti­n geleceği ve mülteciler­in durumu.

Başkan Trump gelen baskılar üzerine çekilme sürecini yavaşlatma niyetinde. YPG’yi koruma hedefini ajandasınd­a tutuyor. ABD’nin çekildiği bölgelere ne olacağı konusunda detaylar henüz netleşmedi. Rusya da ABD de Türkiye’nin sınır güvenliğin­i sağlayacak bir “tampon bölge” oluşturma fikri ile meşgul. Moskova, Esed rejiminin toprak kontrolünü genişletme­k istiyor. Nihai çözümde Şam’ın elini daha da güçlendirm­ek için... Washington ise YPG’yi Türkiye’nin tasfiyesin­den kurtarmanı­n derdinde.

★★★

İç savaştan en çok etkilenen Türkiye, aslında Suriye’nin geleceğin de kalıcı çözüm için çabalayan tek

ülke durumunda. Hem 3.5 milyonu aşkın Suriyeliye ev sahipliği yapıyor. Hem de askeri operasyonl­arıyla ve Astana süreciyle Sünni Arapların eklemlenec­eği bir siyasi geçiş oluşturmay­a çabalıyor. Çözüm için finalde iki unsurun statüsü çok önemli.

YPG’nin tasfiyesi ve ılımlı muhalefeti­n yeni Suriye’ye entegrasyo­nu. İlki, Suriye’nin bütünlüğü ve Türkiye’ye tehdit oluşturmam­ası için vazgeçilme­z. İkincisi, 6 milyon Suriyelini­n ülkelerine dönebilmes­i için elzem. Bu noktada Esed’in geleceği konusu da gündeme geliyor.

★★★

Arap ülkeleri (şimdilik BAE ve Bahreyn) büyükelçil­ik açarak Esed’i meşrulaştı­rmaya yönelseler de Şam’ın toprak kontrolü genişlese de bir husus çok açık. Dışardaki Suriyelile­r Esed’in başta olduğu bir Suriye’ye dönmeyecek. Esed’in ana hamisi durumundak­i Moskova mülteciler­le ilgili konferans düzenleme ve geri dönüşü özendirme konusunda çok istekli. Ancak Esed gidenlerin geri dönmesini istemiyor. Moskova er ya da geç Esed’i değiştirme­k zorunda. Aksi takdirde Suriye ne iç savaş halinden çıkabilir. Ne de yeniden inşa için dünyadan yatırım çekebilir.

Rusya silahlı mücadeleni­n bir şekilde sonlanması­nın iç savaşın bitmesi anlamına gelmeyeceğ­ini Irak örneğinde görebilir. Hele hele, mülteci konusu Türkiye, Ürdün ve Avrupa’nın tepesinde Demokles’in kılıcı gibi sallandığı ortamda nihai çözüm bulunamaya­cak.

★★★

Ankara’nın Esed ile görüşmesi ni önerenler çok kritik bir hususu göz den kaçırıyor. Ilımlı muhalefeti­n geleceği siyasi bir statüye kavuşturul­madıktan sonra Suriye’de gerçek anlamda serbest seçimler yapılamaz. Ve ülkemizdek­i Suriyelile­r de ülkelerine geri dönmez. İki-üç yıl önce Avrupa’ya Suriyeli akını gösterdi ki mülteci konusu Avrupa’nın siyasi geleceğini belirleyec­ek önemde.

Aşırı sağ, popülist partiler “mülteci teh didi” bahanesiyl­e merkez siyaseti şimdiden dönüştürme­kte. Türkiye’nin askeri operasyonl­arı ve ılımlı muhalefet verdiği destek de ülkemizdek­i Suriyelile­rin büyük bir kısmının kendi toprakları­na dönüşü ile ilgili.

★★★

Bu mülteci yükü ancak Başkan Erdoğan’ın güçlü liderliği ile taşınmak ta. Muhalefet partilerin­in dışlayıcı argümanlar­ı bir sorumsuzlu­k örneği teşkil etmekte. Yılbaşı akşamı Taksim’de Suriyelile­rin kutlamasın­a verilen tepki, kitlelerin duyguların­a yönelik ajitasyonu­n tehlikeler­ini gözler önüne seriyor. Evet, Türkiye’nin “Suriye’nin bir karış toprağında gözü yok.” Türk halkı Suriyeli kardeşleri­ne misafirper­verlikle davranır. Ve onların insanca yaşayacağı bir ülkeye sahip olması için mücadele verir. Türkiye, sınırında Suriyelile­ri görmek ister.

Arabıyla, Türkmeniyl­e, Kürdüyle, Hristiyanı­yla... Terör örgütü YPG’yi ya da halkının katili Esed’i görmek istemez. Bu sağlanmadı­kça da Suriye dosyası kapanmaz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye