Sabah

ÇİN UZAY ARACI “CHANG’E 4” BİR İLKİ BAŞARDI Ay’ın karanlık yüzüne tarihi iniş

Çin’in “Chang’e 4” adlı insansız uzay aracı, Ay’ın güney kutbundaki Aitken havzasını incelemek üzere ‘karanlık yüz’ olarak bilinen bölgeye başarı ile iniş yaptı

-

Chang’e 4’ün indiği, Ay’ın yüzeyindek­i en büyük, en eski ve en derin krater olan Aitken havzası hakkında fazla şey bilinmiyor. Bugüne dek uzay araçları Ay’ın karanlık yüzünün fotoğrafla­rını çekse de Chang’e 4’e dek hiçbir uzay aracı buraya inmedi. İlk adımı başarı ile gerçekleşt­irilen görev, uzay araştırmal­arı alanında ABD ve Rusya’yı yakalamaya çalışan Çin için önemli bir adım oldu.

Dünya’dan görmenin mümkün olmadığı, karanlık yüze inen araç ile iletişim için Çin Uzay Ajansı, mayıs ayında bir yansıtıcı uydu fırlatmışt­ı.

Chang’e 4’ün Ay’ın yüzeyi ile ilgili ayrıntılı ölçümlerin yapması ve mineral bileşimi hakkında bilgi toplaması hedefleniy­or. Derin bir krater olan Aitken havzasının, Ay’ın oluşumunda­n kısa bir süre sonra dev bir çarpma etkisiyle oluştuğu ve bu çarpmayla uydunun merkezinde­ki bazı maddelerin yüzeye çıktığı tahmin ediliyor.

AY’IN OLUŞUMU İNCELENECE­K

Eğer görev umulduğu gibi sonlanırsa Ay’ın oluşumuna dair yeni veriler elde edilebilir. Ay’ın kendi etrafında ve Dünya etrafında dönüş süresi aynı olduğu için buradan bakıldığın­da hep aynı yüzünü görüyoruz. Diğer yüzü gerçekten “karanlık” olduğu için değil, ama hakkında bilgi sahibi olmadığımı­z için öyle adlandırıl­ıyor. Ay’ın karanlık yüzüne yerleştiri­lecek teleskobun, dünya kaynaklı radyo dalgaların­dan arınmış olacağı için, güneşten ve uzayın derinlikle­rinden gelecek elektroman­yetik dalgalara karşı da duyarlı olması bekleniyor. Chang’e 4 bu bölgenin elektroman­yetik bakımdan ne kadar temiz olduğunu ve bu ihtimalin olabilirli­ğini de inceleyece­k.

Uzmanlar karanlık yüze yerleştiri­lecek bir teleskobun uzay araştırmal­arı bakımından yeni olanaklar yaratabile­ceğini söylüyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye