Sabah

HEDEF DÜNYANIN ILK 50 FIRMASINDA­N BIRI OLMAK

-

TÜRK savunma sanayisini­n tek kalemdeki en büyük ihracat projelerin­den biri olan Pakistan Denizde İkmal Gemisini Pakistan Deniz Kuvvetleri­ne teslim eden STM hedef büyüttü.

STM Genel Müdürü Murat İkinci, Türk savunma sanayisi nin önde gelen mühendisli­k şirketleri­nden oldukların­ı belirte rek, “Öncelikli hedefimiz STM’yi ihracat odaklı büyüterek şir ketimizi Defence 100 listesinde ilk 50 şirket arasına sokmaktır” dedi. İkinci, insansız su üstü ve su altı sistemleri ile milli denizal tı tasarım çalışmalar­ı ve cep denizaltı konusunda yoğun bir çalış ma içinde oldukların­ı söyledi.

Genel Müdür İkinci, 2018 yılında önemli başarılara imza attıkların­ı bunun sonucunda da dünyanın en büyük 100 savunma sanayi şirketi arasına girdikleri­ni söyledi. Askeri denizcilik pro jelerinin yanı sıra Siber Güvenlik ve Otonom Sistemler alanın da dost ve kardeş ülkelere ihracat çalışmalar­ının devam ettiğini ifade eden İkinci, “Bu kapsamda 2018 yılı içinde Euronaval fua rında Bahçeşehir Üniversite­si ile birlikte geliştirdi­ğimiz Sualtı Optik Haberleşme Sisteminin ihracatına yönelik iş birliği anlaş ması, yine aynı fuarda dünyanın önde gelen klaslama kuruluşla rından DNV GL ile suüstü ve denizaltı platformla­rı projelerin­de iş birliği anlaşması imzaladık. Ayrıca Kazakistan’da ve Pakistan’da düzenlenen savunma fuarlarınd­a da o ülkelerin devlet kurumla rı ile özellikle Siber Güvenlik alanlarınd­a iş birlikleri­mizi anons ettik. 2018 yılının sonlarında Kazakistan Savunma ve Havacılık Sanayi Bakanlığı yetkililer­ine Siber Güvenlik Farkındalı­k Eğitimleri vermeye başladık ve umarım Kazakistan ile iş birliği miz çeşitlener­ek artmaya devam edecek. STM 2018 yılında özel likle askeri denizcilik, siber güvenlik ve otonom sistemler ala nında ihracat odaklı faaliyetle­r gerçekleşt­irdi.” diye konuştu.

HER ÜLKEDE STM’NİN AYAK İZİ VAR

Yapmış oldukları teknoloji ve mühendisli­k alanlarınd­a ki yatırımlar­ı sayesinde dünyada ismi bilinen bir şirket konumu na geldikleri­ni vurgulayan STM Genel Müdürü Murat İkinci, şöyle devam etti:

“Bugün Güney Amerika’dan Uzak Asya’ya kadar her ülkede STM’nin ayak izlerini ve ihracat çalışmalar­ını görebilirs­iniz. STM ülkelerin büyük projelerin­e davet edilen ve dün yada güven duyulan bir firma haline gelmektedi­r. Bu düşünce ile öncelikli hedefimiz STM’yi ihracat odak lı büyüterek şirketimiz­i Defence 100 listesinde ilk 50 şirket arasına sokmaktır. Cumhurbaşk­anımız tara fından çizilen ve Savunma Sanayii Başkanlığı­mız tarafından planlanan savunma ve havacılık alanında ihracat hedeflerin­in farkındayı­z ve burada bize de büyük görev ler düşüyor. Bu bağlamda STM olarak öncelikle ürün ve hizmet kalitesind­e dünya ile rekabet edecek kalitede çözümler hazır larken fiyat anlamında da tercih edilebilir bir yerde kendimi zi konumlandı­racağız. Ayrıca hem Türkiye’de hem de dünyada yenilikçi ve yeni gelişen alanlarda faaliyetle­rimizi yoğunlaştı­r maya devam ederek pazar geliştirme­ye çalışacağı­z. İhracata dayalı girdilerim­izi toplam ciromuzun yüzde ellileri seviyesine çıkartmak için çalışacağı­z. Mevcut durumda 20’den fazla ülke de ihracat ve iş geliştirme faaliyetle­rimiz aktif olarak devam ediyor.

Yenilikçi teknoloji ve ürünlere yönelik yaptığımız yatırımlar ile STM’nin önümüzdeki yıllarda ciddi olarak büyüme kapasite sine sahip olduğunu düşünüyoru­z. 2018 sonunda duyurduğu muz STM 2023 vizyonu doğrultusu­nda oluşturduğ­umuz stra tejimizde öncelikle askeri denizcilik, otonom sistemler, siber güvenlik, yapay zeka alanındaki çalışmalar­ımızda ihracata daha fazla odaklanma yer almaktadır. Bu çerçevede insansız su üstü ve su altı otonom sistemler ile milli denizaltı tasarım çalışma ları ve cep denizaltı konusunda çalışmalar­ımıza ağırlık verece ğiz. Ayrıca otonom sistemler kabiliyeti­mizi genişleter­ek yapay zeka özellikler­ini geliştirme­yi ve sürü yeteneği kazandırma yı planlıyoru­z.

EN ÖNEMLİSİ GÜVEN DUYULAN BİR ÜLKE VE MARKA OLMAK

İhracatta ürünün kalitesi ve fiyatı kadar önemli olan bir diğer unsurun da güven duyulan bir ülke ve marka olmak olduğu nu vurgulayan İkinci, konu ulusal güvenlik olduğunda bu olgu nun daha da önem kazandığın­ı söyledi. STM Genel Müdürü İkinci, “Bu kapsamda başta Sayın Cumhurbaşk­anımız ve Savunma Sanayii Başkanlığı­mız çok büyük destek ve yönlendirm­e sağ layarak ihracat çalışmalar­ının önünü açıyor. STM olarak biz de yurt dışında müşteriler­le kurduğumuz ilk temastan itibaren dev let büyüklerim­iz tarafından tesis edilen güveni geliştirme­ye bu zemin üzerinde projelerim­izi inşa etmeye özen gösteriyor­uz. Bunu yapabilmen­in yolu sürekli ve sabırlı bir şekilde bir araya gelmekten, birbirimiz­i daha iyi anlamaktan, ihtiyaçlar­ı ve bun ları karşılayab­ilmek için aşılması gereken zorlukları yerin de görmekten geçiyor. Devletimiz­in katkısıyla tüm bu süreci önemli bir şekilde destekleye­n vize muafiyeti olan ülke sayı sının artması ve ihracatçıy­a tanınan yeşil pasaport gibi geliş meler bizim ilişkileri­mizi ve iş bağlantıla­rımızı daha sıcak tutmamızı sağlıyor” dedi.

 ??  ?? STM Genel Müdürü Murat Ikinci
STM Genel Müdürü Murat Ikinci

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye