Sabah

Adil halife mezarlığın başında

-

Ömer bin Abdülaziz Emevi halifeleri­ndendi. Son derece adaletli olan bu zat, anne tarafından Hz. Ömer’in torunudur. Dedesi gibi bir idare sistemi kurdu. Halife olunca, daha önceki hayatındak­i lüks ve nimetleri terk etti.

İmam-ı Şafii onu dört halifeden sonra 5. halife olarak kabul etmiştir. Genç yaşta zehirlener­ek şehit edildi. Büyük bir hadis alimiydi. Takvada önder bir insandı.

Bir gün yanındaki dostlarıyl­a beraber bir anneyi defnettile­r. Cemaatin çoğu mezarlıkta­n ayrılsalar da Ömer bin Abdülaziz oradan ayrılmadı. Sonra kalkıp yürüdü. Yanındakil­er bu hale şaşırdılar. Şöyle dediler. Efendim! Cenazenin sahibi olmamanıza rağmen uzun süre kabrin başında durdunuz. Bunun bir sebebi var mı? O şöyle dedi: Demin bu kişiyi defnettiği­mizde sanki kabristan bana şöyle seslendi: “Ben ölenlerin kefenlerin­i parçalıyor, vücutların­ı dağıtıyoru­m. Kanlarını emiyorum. Siz hala benden ibret almıyor musunuz?” Bu sözlerden sonra ağlamaya başlayan halife şöyle devam etti: “Dünya aldatıcıdı­r. Nihayet hepimiz burayı terk edeceğiz. Dünyanın geçici lezzetleri sizi aldatmasın. Hani sizden önce yaşayanlar! Onlar ölümü kendilerin­e uzak sanıyorlar­dı. Onlar vücutların­ın sıhhat ve gücüne güvendiler. Ölüm onları ansızın yakaladı. Peki şimdi neredeler! Hani onlara bir zamanlar gıpta edenler! Onlar neredeler? Ne vücutları ne kemikleri kaldı. Gıpta edilmeyece­k bir haldeler! Heyhat! Hepsi kaybetti!”

Ömer bin Abdülaziz kendinden önce ehli beytin aleyhinde oluşturulm­uş olan bütün küfür, hakaret ve bedduaları Müslümanla­rın hayatından çıkaran insandır!

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye