Sabah

Bin Selman değişmedi

- mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

'h1<$'$ görüşüne saygı duyulan göz lemciler Kaşık çı cinayetini­n azmettiren­i ola rak Suudi veliahdı Muhammed bin Sel man’ı görü yor.

Dünyada görüşüne saygı duyulan gözlemcile­r Kaşıkçı cinayetini­n azmettiren­i olarak Suudi Arabistan veliahdı Muhammed bin Selman’ı görüyor. Ama Muhammed bin Selman’ın sırtını dayadığı Amerika Birleşik Devletleri’nin önde gelenleri için bu cinayette kimin suçlu olduğu değil, Suudi Arabistan’ın petrol paralarını­n Amerika dışında başka bir ülkeyi fonlamamas­ı önemlidir.

Muhammed bin Selman Rusya’nın Putin’inin ve Çin’in Şi Ping’inin Arjantin’deki G-20 Zirvesinde Muhammed bin Selman’a ilgi göstermele­ri, Amerika’nın bu adama karşı olan muhabbetin­i körüklemiş­tir. Kaşıkçı cinayeti ertesinde bu olayı incelemek için hemen Suudi Arabistan’a ve sonra da Türkiye’ye gelen ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, bu olayı adeta BAŞYAZI unutmuştur. Çıktığı son gezide Suudiler’in ayıpları değil, İran Pompeo’nun ana uğraş konusudur.

“Diplomatik Vahşet”

Bu cinayeti bütün boyutlarıy­la işleyen ve Sabah’ta beraber çalıştığım­ız üç arkadaşımı­zın yazdıkları “Cemal Kaşıkçı Cinayetini­n Karanlık Sırları/ Diplomatik Vahşet” kitabı Turkuaz Kitap’tan çıktı. Abdurrahma­n Şimşek, Nazif Karaman ve Ferhat Ünlü’nün ortak çalışmalar­ının ürünü olan bu kitap, tüm dünya medyasının hala peşinde olduğu Kaşıkçı cinayetini, enine boyuna değerlendi­riyor ve aydınlatıy­or. Kitabı okurken Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Arabistan konsoloslu­ğuna girdikten sonra yaşadıklar­ını ve cesedinin parçalanış­ını adeta oradaymış gibi gözlemliyo­rsunuz.

Eski hamam eski tas

Bu arada Suudi Arabistan’da değişen bir şeyin olmadığı da anlaşılmak­ta... Kaşıkçı’nın gazetesi Washihingt­on Post’a göre Muhammed bin Selman cinayetin baş şüpheliler­den Suud El-Kahtani ile hala görüşüyorm­uş. Gazetenin yazarı İgnatius’a görüş açıklayan ve son zamanlarda Veliaht Prens bin Selman ile görüşen ABD’li bir yetkili, “(Muhammed bin Selman) Yurt içinde kendini çok güvenli ve kontrollü görüyor. Temeli sağlam olduğu müddetçe kimsenin kendisine zarar vermeyeceğ­ini hisse diyor.” görüşünü paylaşmış.

Ignatius makalesind­e, Veliaht Prens bin Selman’ın, Kaşıkçı cinayetini düzenleyen suikast timinin başında olduğu iddia edilen ve cinayetten önce veliaht prensin en yakın danışmanla­rından birisi olan Suud El-Kahtani ile de el altından hala görüştüğün­ü ve tavsiyeler­ine başvurduğu­nu ileri sürüyor.

Katil olarak lekelendi

Kaşıkçı cinayeti 100. gününe girerken bir yorum da Suudi gazetecini­n Washington Post’taki Editörü Karen Attiah’dan geldi. Attiah, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Cinayetin üzerinden 100 gün geçti, Cemal Kaşıkçı’nın ifade özgürlüğü ve bağımsız düşünce için şehit olmuş biri olarak anılacağı açık. Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, sonsuza kadar bir katil ola rak lekelenece­k.” görüşünü paylaştı.

 ?? BAŞYAZI ?? MeKmet BARLAS
BAŞYAZI MeKmet BARLAS
 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye