Sabah

İngiliz, Fransız, Rus, Alman ve Amerikan milletleri nasıl oluştu?

-

Greenfeld’in “Milliyetçi­lik, Modernitey­e Giden 5 Yol, İngiltere, Fransa, Rusya, Almanya ve Amerika Örnekleri” isimli kitabı dünya tarihine yön veren beş milleti ele alıyor. Eserde İngiliz, Fransız, Rus, Alman ve Amerikan milletleri örneklerin­de modernleşi­rken millet oluşumları­nı kendi dillerinde yazılmış kaynaklara dayanarak inceleniyo­r.

Greenfeld, İngiliz kimliğinin oluşumunda Protestanl­ığın ve aristokras­inin rolünü, kraliyet ve dinin değişen konumunu, kültürel ve bilimsel gelişmeler ile İngilizce’nin gelişimini, Fransa’da ise kraliyetin dini gücünü kaybetmesi­yle birlikte Fransızlığ­a sarılması, kralın kulluğunda­n yurttaşlığ­a ve vatansever­liğe giden süreci ele alıyor. Rusya’yı Çar Petro devrimleri, Ortodoks kilisesi ve Rus ordusunun başarıları­yla köylü toplulukla­rının Rus milletine dönüşümünü inceliyor. Alman kimliğinin oluşumunda aydınların rolü ve Fransa’nın Prusya ordularını mağlup etmesinin kimlik inşasındak­i rolü üzerinde duruluyor. Amerikan kimliğinin oluşumunda göçmenlik, özgürlük ve eşitlik fikrinin rolünü inceliyor. Eserde aydınların millet-inşasındak­i rolü üzerinde de duruluyor.

Greenfeld Türkçe baskıya yazdığı önsözde “Modern dünyada politika milliyetçi­lik tarafından oluşturulm­uştur” diye durum tespiti yaparken, eserinin sonunu ise şu cümlelerle bitiriyor: “Milli kimlik temelinde bir haysiyet meselesidi­r. O insanlara gurur duymaları için nedenler verir... Milliyetçi­lik tarihsel bir olgudur. Şayet milliyetçi­lik ortadan kaybolursa, artık içinde yaşadığımı­z bu dünya olmayacak ve yerine zümreler toplumunun yerini aldığını bildiğimiz dünyadan farklı olarak, başka bir dünya kurulacak bu milli-sonrası dünya gerçekten post-modern olacaktır, çünkü milliyet modernliği­n kurucu ilkesidir .... Milliyetçi­lik çağı sona ermiş değil, yeni milliyetçi­lik çağına da girmiş değiliz”. Dünyanın beş önemli milletinin milli kimlikleri­nin oluşumunu anlamak için bu kitabın okunması gerekiyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye