Sabah

KIRALAMA SEKTöRüNE TICARI ARAç DOPINGI

HIBRIT TRANSIT’IN SERI üRETIMI IçIN HAZıRLANAN FORD OTOSAN, BU ARAçLARDA KULLANıLAN PILI DE GöLCüK’TE üRETECEK. TüRK MüHENDISLE­RIN GELIşTIRDI­ğI PILIN YERLILIK ORANı YüZDE 30

-

Taşıma Yönetmeliğ­i’nde yapılan değişiklik ile 10 yıl sonra yeniden ticari araç kiralanmas­ının önü açıldı. Ticari araç kiralanmas­ına imkân veren değişiklik, hem otomotiv hem de kiralama sektöründe yüzleri güldürdü.

Ticari araç yönetmeliğ­iyle kiralama sektörünün 2019’da yüzde 20-30 büyüyebile­ceğini söyleyen Intercity Yönetim Kurulu Başkanı Vural Ak, ticari araç satışların­da da yüzde 40’lara varan artış yaşanabile­ceği ifade etti.

KOBİ’LERE NEFES

Türkiye’nin hafif ticari araç üretim üssü olduğunu hatırlatan Ak, “Hafif ticari araç pazarı bugün toplam otomobil satış pazarının yaklaşık yüzde 30’nu oluşturuyo­r. Yeni yönetmelik­le birlikte Türkiye’de üretilen ve yerlilik oranı en yüksek hafif ticari araçlar en çok tercih edilen araçlar olacaktır. Ticari araç satışların­a önemli bir doping etkisi yapacaktır” dedi. Trafiğe kayıtlı 22 milyon araçtan sadece 3.5 milyon adedinin şirketler tarafından kullanıldı­ğına ve bunların büyük bir çoğunluğun­un öz sermaye ile alınmış araçlar olduğuna dikkat çeken Ak şunları söyledi;

“Yönetmelik değişikliğ­i ile artık KOBİ’ler ihtiyaçlar­ı olan ticari araçları kiralama yöntemiyle bünyelerin­e katabilece­kler. Böylelikle sermayeler­i güçlenecek. Kiralama yapmaları durumunda kredi faizlerind­en etkilenmey­ecekler ve araç için de kredi limitlerin­i doldurmayı­p, işlerine odaklanabi­lecekler.”

Türkiye’de hibrit araç üreten ikinci firma olmaya hazırlanan Ford Otosan, seri üretim için gün sayıyor. Şirket, Kocaeli-Gölcük fabrikasın­da ürettiği Transit Custom ve Tourneo Custom’ın hibrit versiyonla­rını 2019’un ilk çeyreğinde devreye alacak. Yüzde 100 elektrikli versiyonla­rın üretim hedefi ise 2020… İlk etapta bin adet hibrit araç üretimi planlayan Ford Otosan, talebe bağlı olarak kapasiteyi 10 bin adede kadar çıkarabile­cek.

2018’in sonlarında deneme üretimleri­ne başlayan Ford Otosan, aynı zamanda bu araçlarda kullanılan pili de Kocaeli’nde üretecek. Bunun yanı sıra pil teknolojis­ini şirketin Ar-Ge merkezinde geliştirme­yi başardı. Her yıl cirosunun yaklaşık yüzde 3’ünü araştırma ve geliştirme için ayıran Ford Otosan’ın Ar-Ge merkezinde 1500 mühendis görev yapıyor.

YÜZDE 30 YERLİLİK

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Türkiye otomotiv sanayisind­e pil üretimi yapan ilk ve tek firma oldukların­a dikkat çekti. Söz konusu pilin Türk mühendisle­r tarafından geliştiril­diğini söyleyen Yenigün, pildeki yerlilik oranının yüzde 30 olduğunu açıkladı. Yenigün, Türkiye’de üretilecek hibrit araçların İngiltere başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç edileceğin­i ifade etti. Bu arada 20 adet prototip Transit Custom hibrit araçların İngiltere’deki test sürüşleri başarıyla sonuçlandı. Ford Otosan, hibrit araçların test edilmesi için Kocaeli Belediyesi’ne dört araç verecek.

 ??  ?? )OR' Otosan tarafından üretilen plugin-hybrid teknolojis­ine sahip araçta 117 kw elektrikli motor ve 1.0 ecoboost 120 bg motor bulunuyor.
Elektrikli motor 50 km menzile sahip. Benzinli motor menzil artırıcı olarak görev yapıyor. Yani sadece bataryalar­ı şart ediyor.
Bu sayede aracın menzili 500 km’ye kadar çıkıyor.
)OR' Otosan tarafından üretilen plugin-hybrid teknolojis­ine sahip araçta 117 kw elektrikli motor ve 1.0 ecoboost 120 bg motor bulunuyor. Elektrikli motor 50 km menzile sahip. Benzinli motor menzil artırıcı olarak görev yapıyor. Yani sadece bataryalar­ı şart ediyor. Bu sayede aracın menzili 500 km’ye kadar çıkıyor.
 ??  ?? R A L $ K
R A L $ K

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye