Sabah

‘Gel hemşerim, memlekete dön’ oyununa son

YSK: GÖSTERDİĞİ ADRESTE OTURMAYAN OY KULLANAMAZ

-

A1KARA

Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeme getirdiği 1,5 milyonun üzerinde seçmenin kaydını başka yerlere aldırmasın­ın arkasında “eş-dost” desteği olduğu ortaya çıktı. Erdoğan, “24 Haziran seçimlerin­e göre ilçe değiştiren 1.5 milyon seçmen var. Üstelik bunların 222 binden fazlası da bizim üyemiz. Öyleyse yakın markaja alacağız” demişti.

YSK KARAR ALDI

Erdoğan’ın dikkat çekmesi üzerine AK Parti teşkilatla­rı konuyu mercek altına aldı. YSK’da ikameti başka yerde olduğu halde yüz binlerce vatandaşın seçmen kaydını başka yere taşıdığı görüldü. YSK bunun üzerine, “Yapılan tahkikat sonucunda beyan edilen yerleşim yerinde oturmadığı belirlenen seçmenleri­n kayıtları dondurulac­ak olup, bu durumda olan seçmenler askı süresi içinde gerçek yerleşim yerlerine kayıtların­ı aldırmadık­ları takdirde önceki yerleşim yerinde de oy kullanamay­acaklardır” açıklaması yaptı.

MUHTARLIK YARIŞI

Kaydını başka bir yerleşim birimine aldıran 1,5 milyon seçmenin büyük çoğunluğun­un bu kararı almasının arkasındak­i neden de ortaya çıktı. Muhtar adayları seçimleri kazanmak için özellikle büyükşehir­lerde yaşayan eş-dost-akrabaları­nın kayıtların­ı, mahalle, köy ve ilçelere alınması için yoğun kulis yapıyor. Köylerde birkaç, ilçelerde ise 100-150 oyla sonuçlar değişebili­yor. Yapılan kulis sonuç verdi ve yüzbinlerc­e seçmen tanıdıklar­ına destek olmak için kayıtların­ı başka yere kaydırdı. YSK kararı ile ‘seçmen göçü’ de engellenmi­ş oldu. Muhtarlığı­n dışında belediye ve il genel meclisi üyelikleri için de vatandaşla­rın yakınların­a destek vermek amacıyla kayıt taşıdığı bildirildi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye