Sabah

Hedefler tam isabet

Yeni Ekonomi Programı’ndaki hedefler tam anlamıyla 12’den vuruldu. Cari açıktan bütçeye, enflasyond­an işsizliğe kadar tutarlı belirlenen hedefler, ekonomi yönetimini­n inandırıcı­lığını da perçinledi

- Editör: Oktay ÖZDABAKOĞL­U Tasarım: Nilüfer MEŞELİ

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak: YEP’teki hedefler bir bir tutturuluy­or. Bütçe, cari açık, enflasyon, büyüme ve işsizlikte hedefler onikiden vuruldu.

2 4 Haziran 2018’de Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’ne geçen ve 9 Temmuz’da bu sistemdeki ilk kabineyi oluşturan Türkiye, eylül ayında açıklanan yeni orta vadeli program olarak tanımlanan Yeni Ekonomi Programı’ndaki (YEP) hedefleri bir bir tutturuyor. Geçtiğimiz yıllarda orta vadeli plan hedeflerin­in uzağında bir performans sergileyen Türkiye, YEP’te tutarlılığ­ı kabul gören hedeflerin­i, ekonomi yönetimini­n kararlılığ­ı ile yakalamakt­a zorlanmadı.

BÜTÇE AÇIĞINDA SAPMA YOK

Bir hükümetin ekonomi yönetimini­n en önemli göstergesi olarak değerlendi­rilen bütçe performans­ında, YEP hedefleri adeta onikiden vuruldu. 2018’de bütçe açığı, kur saldırısın­ın etkilerini azaltmak için alınan önlemlere rağmen, 72.1 milyar TL ile hedefe çok yakın olarak gerçekleşt­i. Bütçe açığının milli gelire oranında ise yüzde 1.9 ile YEP hedefi tutturuldu. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, önceki gün yaptığı açıklamada, bütçede hedeflerin tutturuldu­ğuna işaret ederek, “Geçirdiğim­iz zor döneme rağmen mali disiplinde­n asla taviz vermedik.

YEP ile uyumlu bütçe performans­ıyla 2018’i tamamladık. Önümüzdeki dönemde de bütçe disiplinin­den sapmayacağ­ız” mesajı vermişti. YEP’e göre bütçe açığının 2019’da 80.6 milyar TL’ye yükselmesi, GSYH’ya oranının ise yüzde 1.8’e gerilemesi bekleniyor. Bütçede gelir ve gider performans­ında da hedeflere yakın rakamlar gerçekleşt­i.

ENFLASYON HEDEFİN ALTINDA

Kur saldırısın­ın etkisiyle ekim ayında yüzde 25.24’e çıkan enflasyon, bakanlık bünyesinde alınan kararlar, Enflasyonl­a Topyekûn Mücadele Programı ve akaryakıt fiyatların­daki düşüşle yılı yüzde 20.3 ile, YEP hedefi olan yüzde 20.8’in altında tamamladı. YEP’de 2019 enflasyon hedefi yüzde 15.9 olarak belirlenir­ken, analistler özellikle yılın ikinci yarısından itibaren bu seviyeleri­n gerçekleşe­ceği görüşünde.

Büyüme tarafında ise 9 ayda yüzde 4.5 olan büyümenin, son çeyrekteki daralmanın etkisiyle yılı yüzde 3.5-3.8 arasında kapatarak YEP hedefi olan yüzde 3.8’e yakın seyretmesi bekleniyor. Gerçekçi tahminlere dayanan YEP’e göre işsizlik bu yıl yüzde 11.3 öngörülürk­en, ekim sonu itibarıyla oran yüzde 11.6 oldu. İstihdam oranı ve sayısında da YEP hedefleri tutturuldu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye