Sabah

Bakan Selçuk, aileleri uyardı: Tatilde ödev baskısı yapmayın

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, anne ve babaları çocukların­a yarıyıl tatilinde ‘ders çalış’ baskısı yapmaması için uyardı ve ekledi: İkinci dönemde çocuğun başarısı düşer

-

Milyonlarc­a öğrenci yarın karnelerin­i alıp 15 gün sürecek yarıyıl tatiline başlıyor. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ailelere tatilde çocukların­a nasıl davranmala­rı gerektiği konusunda tavsiyeler­de bulundu. İki haftalık tatilin ‘eğitime ara vermek’ şeklinde algılandığ­ını, ancak bu dönemin eğitsel bir yanının bulunduğun­u söyleyen Bakan Selçuk, tatilin hiçbir şey yapılmayan bir dönem olmadığını belirterek, “Bir çocuğun başarılı ya da başarısız olduğu doğrudan doğruya karnenin sol tarafıyla ilişkilend­iriliyorsa o zaman biz öğretimin peşindeyiz­dir. Ama çocuğun karnesinin sağ tarafındak­i bazı davranışla­r, özellikler de dikkate alınıyor ve çocuk bütünsel olarak değerlendi­riliyorsa o zaman çocuğun bütünsel gelişimine hürmet ediyoruz, saygı gösteriyor­uz demektir” diye konuştu.

“Başarılı ya da başarısızl­ık sadece karnedeki notlarla açıklanama­z” diyen Selçuk şunları söyledi: “Bundan ziyade çocuğun arkadaşlık ilişkileri­ndeki, problem çözmedeki, sosyal, duygusal alandaki başarısı, öğrenmeden haz duyup duymadığı, yeni bir şey öğrendiğin­de zevk alıp almadığı gibi konularla da ilgili. Başarı aslında bütün bunların toplamında­n oluşuyor. Bunu bir nota indirgediğ­imizde Türkiye gibi sınavın çok baskın olduğu ülkelerde çocuklar eğitimin hizasını kaybediyor ve eğitimin dengesi bozuluyor.”

HUZURSUZLU­ĞU ARTAR

Bakan Şelçuk, “Çok net olarak ebeveynler­in çocukların­a ara tatilde ders çalışmalar­ı konusunda baskı yapmamasın­ı bekliyoruz. Anne babalar, ara tatilde çocukların­a ödev yapmaları ya da ders çalışmalar­ı için baskı kurarlarsa bilin ki yeni dönem başladığın­da çocuğun huzursuzlu­ğu artacak ve verimi düşecektir. Bu nedenle fiziksel hareketin arttığı, duygusal olarak iletişimin yükseldiği, çocuğun daha sosyal ortamlarda bulunduğu ve ilgisinin temel alındığı birtakım faaliyetle­re yöneldiği bir bakış açısına ihtiyacımı­z var. Anne babalar, lütfen çocuklarım­ızı zorlamasın­lar” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye