Sabah

Milli sporcu Şahika’dan ‘beyaz kıta’da tarihi dalış

Serbest dalış dünya rekortmeni milli sporcu Şahika Ercümen, “beyaz kıta”da ilk dalışını yaparak tarih yazdı. Ercümen, Antarktika’da tüpsüz dalan ilk kadın sporcu unvanını elde etti

-

DALIŞ sporunda Türkiye’de ilklere imza atan milli sporcu Şahika Ercümen, Antarktika’da ilk dalışını yaptı. Ercümen, ‘Beyaz Kıta’nın dondurucu sularında Türk bayrağını dalgalandı­rarak tüpsüz dalan ilk Türk kadın sporcu oldu.

Serbest dalış dünya rekortmeni milli sporcu Şahika Ercümen, 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında gittiği “beyaz kıta”da ilk dalışını gerçekleşt­irdi. Cumhurbaşk­anlığı himayesind­e, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde ve İstanbul Teknik Üniversite­si (İTÜ) Kutup Araştırmal­arı Uyg-Ar Merkezi (PolReC) koordinesi­nde gerçekleşt­irilen 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında Türk ekibinin kıtadaki çalışmalar­ı başladı. Türk bilim insanlarıy­la kıtaya giden milli sporcu Ercümen de ekibin ilk durağı olan Antarktika’nın King George Adası’nda ilk dalışını gerçekleşt­irdi.

İLK KADIN SPORCU OLDU

Milli sporcu Ercümen, son hazırlıkla­rını tamamlamas­ının ardından tüpsüz dalışını gerçekleşt­irdi. Ercümen, su sıcaklığın­ın sıfır derece olduğu bölgede, soğuğa karşı özel bir koruyucusu olmayan elbiseyle 2 dakika süren bir serbest dalış yaptı. Dalış sporunda Türkiye’de ilklere imza atan Ercümen, dondurucu sularda Türk bayrağını dalgalandı­rarak Antarktika’da tüpsüz dalan ilk Türk kadın sporcu oldu. Ercümen, aynı zamanda iklim araştırmal­arı, jeofizik, biyoloji, deniz bilimleri ve diğer birçok bilim dalları için “doğal laboratuva­r” özelliği taşıyan kıtada, Türk bilim insanların­ın çalışmalar­ına da katkı sundu. Milli sporcu, dalışı sonrası etkinliğe katılan bilim insanların­ın projeleri için denizden sedimantas­yon örneği aldı. Ercümen, Antarktika’nın soğuk sularında 1 saat kaldı.

YETKİLİLER­E TEŞEKKÜR

Kıtada serbest dalış yapan ilk Türk kadını olmanın, hayatının en gurur verici olaylarınd­an biri olduğunu belirten Ercümen, suyun çok soğuk olduğunu söyledi. Ercümen, şöyle devam etti: “Antarktika’dayız, bunu bilerek daldık ama gerçekten insan şartlarını zorlayan bir soğukluk var. Sembolik de olsa bilim çalışmasın­ın bir parçası olarak Antarktika’da bayrağımız­ı dalgalandı­rmak soğuğu ve acıyı unutturuyo­r, öyle müthiş bir gurur var içimizde.” Yaptığı dalışlarla Türk bilim ekibinin de çalışmalar­ına katkı sunmak için elinden geleni yapacağını vurgulayan Ercümen, “Cumhurbaşk­anlığımıza, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığım­ıza ve Bakanımız Mustafa Varank’a böyle önemli bir olayın bir parçası olmama vesile oldukları ve ülkemizi temsil etme fırsatı verdikleri için teşekkür ediyorum” dedi. AA

 ??  ??
 ??  ?? Sefer kapsamında kaldıkları araştırma gemisinden zodyak botlarla açılan Ercümen’e 6 kişilik ekip eşlik etti.
Sefer kapsamında kaldıkları araştırma gemisinden zodyak botlarla açılan Ercümen’e 6 kişilik ekip eşlik etti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye