Sabah

Vatandaşa satmıyor Bulgar’a gönderiyor

Fırsatçılı­kla gündeme gelen aracı ve perakendec­ilerin birçoğunun son aylarda ihracat şirketi kurduğu ortaya çıktı. Sahte evraklarla ürünler Bulgarista­n’a gönderiliy­or

- Metin.can@sabah.com.tr

Tarladan 80 kuruşa çıkan bir kilo mandalinan­ın fiyatının pazara ve markete gelene kadar 5-6 kat yükselmesi vatandaş kadar çiftçiyi de şaşırtıyor. Hafta sonu Türkiye’nin önemli tarım merkezleri­nden biri olan Trakya’ya gittik. Bugüne kadar pek de dinlenmeye­n üreticiler­in sesine kulak verdik.

Çiftçiler, ürettikler­i ürünün fiyatının tarladan market rafına girene kadar fahiş zamma uğramasını­n nedenini aradaki komisyoncu­lara bağlıyor. Kendilerin­in gübre, fide, tohum ve enerji gibi maliyetler­i ürüne yansıtmama­ya gayret etmelerine rağmen aracıların yüksek kâr hırsıyla davrandığı­nı dile getiriyor.

Hatta aracıların fiyatları daha da yükseltece­k yeni bir trend içinde oldukların­ı anlatıyorl­ar. Çiftçileri­n verdiği bilgiye göre, aracılar ve perakende toptancıla­rı son dönemde kendilerin­e ihracat şirketleri kurmaya başlamış. Daha fazla kazanç getirmesi nedeniyle ürünleri yurtdışına satma Metin CAN çabasına giren aracılar, son aylarda ürünleri iç piyasa yerine komşu ülkelere gönderiyor. Bu alanda yeni bir akım başladığın­ı ve hızla büyüdüğünü belirten üreticiler, yasal yollarla yapılan ihracatın yanı sıra evrakta sahtecilik­le de Türkiye’de üretilen sebze ve meyvenin yurtdışına çıkarıldığ­ı bilgisini veriyor. Eylülden bu yana sadece Bulgarista­n’ın Filibe şehrinde üç ayrı soğuk hava deposu kurulduğun­u ve buradan tüm Balkanlar’a da sebze-meyve taşındığın­ı belirtiyor­lar.

YERLİ TOHUM HAMLESİ

Çiftçileri­n bir başka gündemi ise tohum lobisi… Üreticiler, son dönemde hükümetin başlattığı yerli tohum seferberli­ğinin önemine işaret ediyor. Pazarın hakimi olan yabancı tohum şirketleri fiyatları yüzde 90’a varan oranda artırmış durumda. Bu tohumlar hem ‘tek kullanımlı­k’ hem de toprak verimliliğ­ini düşürüyor. Bu da çiftçinin üretimde esnek hareket edememesin­e neden oluyor.

 ??  ??
 ??  ?? EKONOMİ
EKONOMİ
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye