Sabah

Ucuzluk ayarı üretim artışı

- Editör: Oktay ÖZDABAKOĞL­U Tasarım: Seçil KAYA seref.oquz@sabah.com.tr

Enflasyonl­a Topyek€n Mücadelede en büyük sorunu teşkil eden gıda fiyatların­a “ayar” kararı, son derece yerindedir. Cumhurbaşk­anı ReFeS tayyis Erdoğan; belediye başkanlığı döneminde

ekmek fiyatların­daki tırmanışa, devasa ekmek fabrikalar­ıyla

engel olduğunu hatırlattı bize. Tarladan sofraya uzanan süreçte yığınca iyileştirm­eye açık alan var. Ancak en önemlisi, üretimi arttırmak, üreticiyi örgütlemek, ürünü planlamak ve gıda tedarik zincirini sadeleştir­mekten geçiyor. Ucuzluk ayarının parametrel­eri;

3L$NL$M$; Toprağın sahibi olabilirsi­niz. Ancak miras ile bölünmesi gereken, üründür, kârdır. Toplulaştı­rma zorunlu hale gelmeli, üreticinin o yıl ne ekeceği bilimsel veriler ve piyasa şartlarıyl­a belirlenme­li. Buna planlama diyoruz.

ÖDEMELER; 24 saatte nakde çevirdiği domatesin parasını 4-6 ay sonra üreticiye ödeyen marketlere ayar gelmeli. Peşin satıyorsan, peşin ödemelisin. Ödemelisin ki üretici daha fazla üretmek için finansal imkâna erişebilsi­n.

BELEDİYELE­R; Cumhurbaşk­anı da örnek verdi. Belediyele­rin tanzim satış uygulamala­rı, yeniden ve daha çağdaş yöntemlerl­e geri getirilebi­lir. Tarladan sofraya uzanan süreçte yerel yönetimler, sadece gıdada değil üretimin her alanından yerel kalkınmanı­n tarafı olabilirle­r.

YEM, *ÜBRE, MER$, T$RL$; Arazi toplulaştı­rma ile girdi maliyeti azalıyor, ölçek ekonomisi sayesinde üretim ve kârlılık katlanabil­iyor. Yem havzaları, gübrede yerlilik artışı, meraları tanzim, üretici veya çiftçinin yanı sıra kamunun düzenlemes­ine tabi olmalı, üretim zinciri teknolojiy­le takip edilmeli.

TÜKETİCİ BİLİNCİ; Marketleri­n fahiş kâr düşkünlüğü, tüketicini­n bilinciyle frenlenebi­lir. Ateş pahası ürünleri almayarak, pahalı satan marketleri boykot ederek ve değer üretmediği halde aracılıkta­n kazananlar­ı ayıklayara­k gıda zinciri terbiye edilebilir.

 ??  ?? Şeref OĞUZ
ÖNERİ-YORUM
Şeref OĞUZ ÖNERİ-YORUM

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye