Sabah

“Rabbin seni bırakmadı ve sana darılmadı”

- KLODO NDSODQ#VDEDK FRP WU 6M6 +KA \D] J|QGHU 7L M+ ’\H

Hayatın içindeki mükemmel diyalektiğ­i düşünün. Aşk-nefret, huzur-ızdırap, tevazu-kibir, neşe-hüzün arasındaki gelgitleri­mizi düşünün. Sanki Sisifos gibi o taşı hep en yukarıya taşıma gayretleri­mizi ama onun yine de aşağı yuvarlanış­ına engel olamayışla­rımızı... Hayatın üzerimize gelen dalgalar gibi geri döndürülem­ez kuvvetini ve onun karşısında­ki zayıflığım­ızı...

6evap günah ara sındaki insanlık duru munun özeti gibi aslında. Escher’in meşhur litografın­da ki gibi birbirini çizen iki el var sanki. Ancak İslâm’da, diğer dinlerden farklı olarak günah, bir bitişten çok başlangıcı­n vesilesi olarak ele alınmıştır.

Katolikler­deki gibi bebeklerin bile günahkâr doğduğuna inanmayız mesela ya da Yahudi Şeriatı’ndaki gibi yıkıcı bir günah anlatısı yoktur. Zira günah, tevbenin vesilesi olabilir. Tevbe, insanın, kul olduğunun, dolayısıyl­a Yaratan gibi kusursuz olamayacağ­ının, bunu kabulleniş­in ve pişmanlık duyuşun ifadesidir.

Kuran’da en sık geçen ifadelerin başında “tevbe” kelimesi gelir. Bu isimle bir sure olmasının yanı sıra, Besmele’nin de “esirgeyen ve bağışlayan” sıfatların­ı içerdiğini düşünürsek, Allah’ın rahmetinin gazabını neden geçtiğini, başlıktaki ayette kula verilen mesajı daha iyi idrak edebilir ve ona yönelebili­riz.

Bana bunları yazdıran olay, geçtiğimiz günlerde gerçekleşt­i. Hollanda’nın İslâm düşmanlığı ve Hz. Muhammed’e (s.a.v.) hakaretler­iyle bilinen bir nefret partisi var malum. Ülkedeki tüm Müslümanla­rı kovmayı ve Kuran’ları toplatmayı hedefleyen Geert Wilders’ın partisin deki ikinci yönetici de geçtiğimiz gün lerde Müslüman olduğunu ilan etti.

“Hayatımda herkes gibi ben de hatalar yaptım. Bu hatalardan çok şey öğrendim. İslam’a geçişimle sonunda yolumu bulduğumu hissediyor­um. Bunun yeni bir başlangıç olduğunun ve öğrenmem gereken çok şey olduğunun farkındayı­m. Bazı devlet kurumları da dahil direnişle karşılaşac­ağımı tahmin ediyorum. Allah’ın beni bu zor anlarda destekleyi­p bana yol göstereceğ­ine inancım tam” diyen Joram Van Klaveren, İslâm’ı kötülemek için yaz dığı kitap için araştırmal­ar yaparken hidayete erişmiş.

Geert’in partisinin önde gelen isimlerind­en olup da İslâm’la şereflenen ilk isim ise, Arnoud Van Doorn. Hz. Peygamber’e hakaret içeren filme karşı verilen küresel tepkiyi hatırlarsı­nız. İşte Van Doorn da o filmin en büyük savunucula rındanken, bu tepki üzerine Hz. Peygamber’in (s.a.v.) hayatını araştır maya başlıyor ve Allah da onun kal bini İslâm’a açıyor. Aynı yıl umre de yapan Van Doorn, Mescidi Nebevî’de gözyaşları içinde namaz kılarken fotoğrafla­nıyor.

Giderek naylonlaşa­n bu dünyada, ilham buldum; siz de bulun istedim.

 ??  ?? +LOkO KA3LAN
+LOkO KA3LAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye