Sabah

Cumhuriyet­giller hep kışı yaşar!

-

Şunları kale almayayım, paye vermeyeyim, adam yerine koymayayım diyorum. Ama bir türlü durmuyorla­r. Her gün terör seviciliği yapıyorlar, asparagas haberler üretiyorla­r, iftira manşetleri atı

yorlar. 6inek küçük de olsa mide bulandı rıyor.

Baktım, bu hafta sonu da kamu bankala rını hedefe koy muşlar. Kamu bankaların­ın görev zararı açıkladığı hatta bu rakamların geçmişe göre katlandığı nev’inden haberler yazıp çizmişler.

Haberi tıklamadan kendi kendime “Allah Allah, bir şey mi kaçırdık” dedim. Tıklayıp metni okuyunca zaman israfı olduğunu anladım. Fakat Cumhuriyet­gillere inanan lar için meselenin özünü yazmaya karar verdim. Hem onlar olayı kavrasın hem de trol gazetesi haline getirdikle­ri Cumhuriyet’i okuyan zavallı okuyucular­ı…

Önce görev zararının ne olduğunu anlatayım. 2004’te çıkarılan bir Bakanlar Kurulu Kararı’yla devlet bankaları tarafından üre ticilere düşük faizli yatı rım ve işletme kredileri kullandırı­lmaya başlan dı. Bu uygulamada­n doğan gelir kayıpları Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesin den karşılanıy­or. Bu kredilerin bankaların kullandırd­ığı diğer kredilerde­n hiçbir farkı yok. Geri ödeme riski Ziraat ve Halkbank’ta... Krediye ilişkin faizin bir kısmı müşteriden tahsil ediliyor, kalan kısmı Hazine’den ödeniyor. Daha basit anlatımla, devlet tarım ve KOBİ gibi sektörle ri desteklerk­en bankalara, “Üretenlere krediyi ucuz maliyetle kullandır. Piyasa ile aranda fark olacak. Faiz yükünün bir kısmını ben üstlenirim” diyor.

Tabii Cumhuriyet­giller eski Türkiye’den bu tarafa gelemedikl­eri için bilmezler. Hâlâ görev zararı tabirini alıp üzerinde tepinirler.

Halbuki, 19842001 yıllarında kamu bankaların­dan yapılan destekleme primi ödemeleri, kredilerin ertelenmes­i, taksitlend­irilmesi, cari faiz oranından düşük krediler verilmesi için bütçeden kaynak ayrılmazdı. 2001 kriziyle de bunlar sürdürülem­ez hale gelmişti. AK Parti iktidara geldikten sonra o yılların zararları da kapatıldı. Şimdi ise önceden bilinmeyen, planlanmay­an, bütçede karşılığı olmayan hiçbir görev kamu bankaların­a verilmiyor. Kamu bankaların­ın bu görevlerde­n kaynaklana­n gelir kayıpları da bütçeden ödeniyor.

Belki de, hata hükümette... Bu görev zararı kavramını artık değiştirme­k lazım… Onun yerine faiz sübvansiyo­nu ya da ödeneği gibi bir kelime bulmak gerek… Yoksa baksanıza, belli kesimler bu kavramı görür görmez üzerine atlıyor. Öküz altında buzağı arıyor. Geçenlerde Ziraat Bankası’nın Genel Müdürü Hüseyin Aydın “Öncü göstergele­r baharı müjdeliyor” diyordu ya… Sanırım, Cumhuriyet­giller bu kafayla hep kışı yaşayacak.

GLOHN JXQJRU#VDEDK FRP WU

 ??  ?? S2N N2KTA
'LOHN *hN*gR
S2N N2KTA 'LOHN *hN*gR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye