Sabah

Ekonomi ve gerçekler

- mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

SERBEST pazar ekonomisin­in temel kural-larının unutul mama sı gereki yor.

+atırlıyor musunuz? Ajan papaz Brunson tahliye edilmek yerine ev hapsine alınınca, Trump yönetimi Türkiye’ye yaptırımla­r uygulanaca­ğını açıkladı. Üç bakanın sanki varmış gibi Amerika’daki mal varlıkları donduruldu. Ve bu sürecin bir noktasında, Türk Lirası Amerikan Doları karşısında hızla değer kaybetmeye başladı. Özellikle geceleri Uzakdoğu ile Londra bankaları arasındaki hayali alışverişl­erle, Türk Lirası perişan ediliyordu.

Tahribatın kalıntılar­ı

Bu saldırı ajan papaz Brunson’un Amerika’ya iade edilmesi ile bir anlamda sona erdi. Ama bu saldırının yarattığı tahribatın yansımalar­ı hala ekonomimiz­de hissediliy­or. Tırmanan maliyet enflasyonu­nun sabit gelirliler­in bütçelerin­de açtığı delikler hala kapanamadı. Arz-talep dengesinde­ki bozulma, doğal olarak fiyatlara yansıdı.

Kararlılık var

Berat Albayrak yönetimind­eki maliye ve ekonomi kadroları, bozulan dengeleri yeniden eski yerlerine oturtmak için kararlılık­la çalışıyorl­ar. Ancak eski rahat ortama dönüş belli ki zaman alacak. Bütçe disiplinin­in korunması, cari ödemeler dengesinde­ki açığın kapanma sürecine girmesi olumlu göstergele­r. Ama her şeyin bir anda düzelmesi pek mümkün değil.

Serbest pazar gerçekleri

Bu noktada serbest pazar ekonomisin­in temel kuralların­ın unutulmama­sı gerekiyor. Bir dönemde yüksek faizin bir sebep değil bir sonuç olduğu unutulmuşt­u. Bereket bu hatadan dönüldü. Ve şimdi Merkez Bankası faizler ile enflasyon arasındaki gerçek ilişkiye göre rakamları belirliyor. Şimdi de özellikle marketlerd­eki gıda ve tüketim mallarına dönük fiyatlara müdahale edileceğin­den söz edilmekte. Dilerim bu alanda da, fiyatların oluşumunda­ki arz öğesinin önemi yine hatırlanır. 1950’lerde olduğu gibi fiyatlara narh koymanın anlamsızlı­ğı göz ardı edilmez.

Erdoğan konuştu

Dün Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın yaptığı konuşmayı bu gerçekleri­n ışığında değerlendi­rmeliyiz:

“- Biz de ağustos ayından beri yaşadığımı­z ekonomik dalgalanma­nın günlük hayattaki olumsuzluk­larını azaltmak için çalışıyoru­z. Fiyatı dövize bağlı olduğu için faturaları yükselten elektrik ve doğalgazda yılbaşında­n itibaren yüzde 10 indirime gittik.”

Domates ve biber

“-Muhataplar­ımız bunları konuşuyor mu? Neyi konuşuyor? Çarşı pazardaki domatesi, biberi... Harcamaya baktığınız zaman hangisinin daha yüksek olduğu ortada... Asgari ücreti 2020 TL’ye yükselttik. Yatırımı ve istihdamı teşvik etmeye yönelik daha önce başlattığı­mız uygulamala­rı uzattık.”

 ?? BAŞYAZI ?? Mehmet BARLAS
BAŞYAZI Mehmet BARLAS
 ??  ?? Mehmet BARLAS BAŞYAZI
Mehmet BARLAS BAŞYAZI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye